Belarusul a anuntat ca a platit gazul rusesc furnizat in mai

Marti, 22 Iunie 2010, ora 15:00
1376 citiri
Belarusul a anuntat ca a platit gazul rusesc furnizat in mai

Belarusul a platit pentru gazul rusesc furnizat in luna mai, a declarat marti o purtatoare de cuvant a Ministerului Energiei de la Minsk, Liudmila Zenkovici, citata de RIA Novosti, precizeaza NewsIn.

"Fara a astepta ca Gazprom sa plateasca pentru tranzitul gazului rusesc pe teritoriul Belarusului, Belarusul a platit in totalitate pentru gazul rusesc furnizat in mai", a spus Zenkovici.

Ea nu a oferit detalii in legatura cu pretul platit. Belarusul refuza sa plateasca gazul rusesc la pretul stabilit, de 169 de dolari pentru 1.000 de metri cubi in primul trimestru, respectiv 185 de dolari in al doilea trimestru, si plateste 150 de dolari incepand din 1 ianuarie.

Gazprom a anuntat marti ca a redus livrarile catre Minsk si mai mult, la 30%, in timp ce Belarusul a amenintat ca va lua din gazul care tranziteaza spre Europa.

"In ultimele 24 de ore, Belarusul nu a luat nicio masura pentru a plati datoriile pentru livrarea de gaz natural, iar din 22 iunie, la ora 10.00 dimineata, a fost introdusa o reducere cu 30% a fluxului de gaz", a spus seful Gazprom, Aleksei Miller.

Un purtator de cuvant al companiei ruse, Serghei Kuprianov, a anuntat intr-o conferinta de presa ca Belarusul ameninta ca va inceape sa ia gaz din conductele de tranzit catre Europa.

"Am primit o scrisoare din partea prim vicepremierului belarus Semasko, fara nicio propunere precisa privind plata datoriei.

Scrisoarea contine o amenintare ca Belarusul va incepe sa ia gaz din conducta de tranzit, pentru nevoile economiei nationale, dar vor fi reduse si mai mult livrarile", a spus el.

Vicepresedintele Gazprom, Alexander Medvedev, a incercat sa calmeze consumatorii europeni, care se tem ca diferendul comercial va afecta livrarile catre ei.

"Vom face totul pentru a ne asigura ca clientii nostri europeni nu sunt afectati", a spus el.

#belarus, #energiei, #gaz, #ministerul , #stiri Gazprom