Azerbaidjanul si Rusia au semnat un contract pentru livrarea de gaz

Joi, 15 Octombrie 2009, ora 10:25
1042 citiri
Azerbaidjanul si Rusia au semnat un contract pentru livrarea de gaz

Azerbaidjanul a semnat miercuri un contract care prevede livrarea pe termen lung de gaz Rusiei, care incearca sa isi extinda sursele de aprovizionare din regiunea caspica, bogata in resurse naturale, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Contractul, semnat de presedintele companiei nationale azere de petrol si gaz SOCAR, Rovnag Abdullaiev, si directorul Gazprom Aleksei Miller intervine dupa un acord incheiat la sfarsitul lunii iunie, la Baku, in timpul unei vizite a presedintelui rus Dmitri Medvedev.

"Acest contract creeaza o baza pentru cooperarea noastra pe termen lung. Gazprom ofera SOCAR conditiile economice cele mai favorabile", a declarat Miller intr-o ceremonie organizata pentru semnare. Compromisul va "permite Azerbaidjanului sa dezvolte extractia de gaz", potrivit lui Abdullaiev.

In baza contractului, Gazprom va cumpara initial 500 de milioane de metri cubi de gaz, un volum relativ modest, care ar putea fi suplimentat. Niciun plafon nu a fost fixat. Costul gazului va fi stabilit in fiecare trimestru pe baza unei formule bazate pe pretul pietei.

La sfarsitul lunii iunie, Miller a anuntat ca acest gaz va fi destinat pietei interne ruse, in special regiunilor din sudul Rusiei.

Companiile ruse si azere au semnat la sfarsitul lunii martie un protocol de acord destinat sa permita grupului rus sa cumpere gaz azer din 2010.

Acest acord ar putea priva proiectul european de gazoduct Nabucco de o parte din gazul extras din Azerbaidjan.

#gazprom, #azerbaidjan, #rusia, #gaze, #petrol, #nabucco , #stiri Gazprom