Azerbaidjanul ar putea livra gaz companiei Gazprom

Sambata, 28 Martie 2009, ora 10:33
1259 citiri
Azerbaidjanul ar putea livra gaz companiei Gazprom

Grupul rus Gazprom negociaza cu Azerbaidjanul un contract pentru a cumpara gaz din aceasta republica sovietica incepand din 2010, in conditiile in care si europenii incearca sa importe hidrocarburi din acest stat, a anuntat vineri compania rusa intr-un comunicat citat de AFP.

Gazprom, controlat de statul rus, si Compania Nationala Azera de Petrol si Gaz (GNKAR) vor "incepe discutii privind conditiile de cumparare si vanzare de gaz azer", se arat in comunicat.

Directorul Gazprom, Aleksei Miller, si presedintele GNKAR, Rovnag Abdullaiev, au semnat la Moscova un protocol de acord in acest sens.

"Cele doua parti si-au confirmat interesul pentru devoltarea unui parteneriat strategic reciproc avantajos" si a subliniat "importanta unei cooperarii pe termen lung", a adaugat Gazprom dupa reuniune.

Europa si Rusia sunt in competitie pentru resursele vaste din Marea Caspica, detinute de Azerbaidjan, tara cu populatie majoritar musulmana situata intre Iran si Rusia, care s-a orientat spre Occident dupa caderea URSS.

Azerbaidjanul este unul dintre potentialii furnizori de gaz pentru proiectul Nabucco, la care participa si Romania, destinat sa reduca dependenta UE de gazul rusesc. Azerbaidjanul nu a semnat, insa, niciun acord in acest sens, desi si-a exprimat disponibilitatea de a se implica in proiect.

Azerbaidjanul este un furnizor important de petrol al tarilor occidentale, de care este legat prin oleoductul BTC (Baku-Tbilisi-Ceyhan). Acesta ocoleste Rusia si ii permite sa livreze titei Turciei si de acolo restului Occidentului.

Si grupul rus Gazprom incearca sa controleze gazul azer, pe care ar putea sa il revanda apoi pe pietele externe, asa cum face cu gazul cumparat din Turkmenistan, o alta fosta republica sovietica. In iunie 2008, Gazprom a anuntat ca vrea sa cumpere gaz din Azerbaidjan, la pretul pietei.

#UE, #nabucco, #Gazprom, #livrari, #gaz, #acord , #stiri Gazprom