Analist american: Nabucco a trecut printr-un moment de rascruce, devansand South Stream

Marti, 21 Iulie 2009, ora 14:26
1422 citiri
Analist american: Nabucco a trecut printr-un moment de rascruce, devansand South Stream

Luna iulie a reprezentat un moment de rascruce pentru Nabucco, intrucat, nu numai ca a fost semnat acordul interguvernamental de la Ankara, dar, ca urmare a rezultatelor recentelor alegeri, Bulgaria ar putea intoarce spatele South Stream, scrie Stephen Blank, un expert american, citat de NewsIn.

Stephen Blank este din 1989 expert al Institutului pentru Studii Strategice pe probleme privind blocul sovietic si lumea postsovietica si profesor la Colegiul Militar din SUA.

Blank a fost profesor asociat si la Centrul Aerospatial pentru Cercetare, Doctrina si Educatie si a predat si la Universitatea din Texas si cea din California.

Intr-o ampla analiza publicata pe pagina de internet a Proiectului Central Eurasiatic, Eurasia.net, Blank scrie ca "luna iulie a reprezentat un moment de rascruce in evolutiile privind proiectele energetice din regiunea caspica si a Marii Negre".

Proiectul Nabucco a reusit o revenire notabila, in timp ce concurentul sau sustinut de Rusia, South Stream, pare sa piarda teren, considera el. In acelasi timp, Blank avertizeaza ca nesiguranta privind cererea pastreaza inca deschisa posibilitatea ca niciuna dintre conducte sa nu devina realitate vreodata.

"Doua evenimente recente au contribuit la reconfigurarea jocurilor energetice regionale - semnarea la 13 iulie a acordului pentru Nabucco si recentele alegeri din Bulgaria.

Ceremonia de semnare a acordului pentru Nabucco - implicand Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria - a semnalat ca dupa o lunga perioada de ezitare, proiectul sustinut de UE si SUA castiga, in sfarsit, teren", scrie expertul.

"Intre timp, alegerile din Bulgaria au adus la putere un om, fostul primar la Sofiei, Boiko Borisov, care deja a declarat ca si-ar dori ca Bulgaria sa paraseasca consortiul pentru South Stream.

Fara Bulgaria, proiectul South Stream este ca si ingropat. Oficialii rusi au incercat sa minimalizeze comentariile lui Borisov, evaluandu-le drept euforie postelectorala, potrivit cotidianului rusesc Kommersant", continua el.

Un factor major ce va decide care dintre cele doua conducte va fi construita pana la urma este chestiunea cererii de gaz natural, iar conditiile pentru fiecare dintre variante sunt dificile, considera Blank.

Producatorii din Asia Centrala trebuie sa aiba capacitatea sa furnizeze mari cantitati de gaz prin mai multe tari, pana ce resursele isi ating destinatia finala. Cu cat sunt implicate mai multe tari, cu atat creste gradul de dificultate a realizarii proiectului.

Nabucco si South Stream sunt si mai problematice din cauza preocuparilor privind mediul pe care le presupune construirea unor conducte energetice. In plus, mai scrie analistul, cererea trebuie sa justifice enormele costuri pe care le implica punerea in practica a acestor proiecte.

Daca cererea este redusa, asa cum este in prezent, este posibil ca niciunul dintre proiecte sa nu fie profitabile. Din moment ce nimeni nu poate spune cand isi vor reveni preturile si cererea, cei implicati in construirea acestor rute energetice ezita sa demareze proiectele.

In prezent pare putin probabil ca South Stream sau Nabucco sa avanseze asa cum era prevazut initial si sa respecte termenele prevazute. Potrivit planurilor, Nabucco ar trebui sa fie operational din 2014, iar South Stream din 2015.

"Pana acum, Nabucco parea sa fie conducta cea mai expusa la riscul de a fi abandonata, dar acum South Stream pare proiectul care se vede amenintat, iar Bulgaria s-a conturat drept cea mai slaba componenta a puzzle-ului South Stream.

Tensiunile dintre Kremlin si Sofia au devenit evidente la inceputul anului 2009, cand Bulgaria a respins o oferta a monopolului de stat Gazprom, care dorea sa cumpere 50% din retelele de distributie ale tarii. Nu s-a stabilit inca daca Rusia va trebui sa construiasca o noua conducta sau daca va putea sa se foloseasca de reteua existenta a Bulgariei.

Faptul ca Borisov a ajuns la putere pare o complicatie suplimentara pentru viitorul South Stream in Bulgaria", comenteaza Stephen Blank.

Pana in luna mai, viitorul parea promitator pentru South Stream, considera expertul. La o ceremonia desfasurata la Soci, liderii rusi, alaturi de cei din Bulgaria, Grecia, Italia si Serbia au semnat un acord care parea sa dea South Stream un avans considerabil fata de Nabucco. Printre altele, concernul energetic italian ENI a fost de acord sa dubleze capacitatea anuala a South Stream, la 63 de miliarde de metri cubi de gaz.

Se prea poate insa, remarca expertul, ca originile deteriorarii situatiei South Stream sa fie exact in aceste acorduri semnate in mai.

ENI, de exemplu, a fortat extinderea conductei pentru ca doreste sa vanda gaz de-a lungul rutei, nu numai in Italia. De aceea, a solicitat cresterea potentialului de alimentare a South Stream. Aceste pretentii au generat unele tensiuni cu Rusia.

In plus, se mai arata in analiza, finantarea pentru aceste conducte nu mai mare atat de sigura ca in trecut.

In aprilie, Gazprom a trebui sa rascumpere partea sa dintr-o conducta de petrol de la ENI cu mult peste pretul pietei, iar Italia cauta acum garantii din partea Gazprom privind implicarea sa in finantarea South Stream.

In plus, Turkmenistanul blocheaza vanzarea de gaze catre Rusia, dupa ce o conducta a Gazprom a explodat in aprilie, iar acum tatoneaza terenul cu Nabucco si South Stream pentru a obtine cel mai bun pret.

Nici Azerbaidjanul nu si-a luat niciun angajament fata de Rusia.

Stephen Blank invoca si "lacomia" Rusiei drept un motiv in plus pentru reducerea sanselor proiectului South Stream. Asa cum este gandita momentan, conducta urmeaza sa traverseze peste 1000 de kilometri pe sub Marea Neagra, o mare parte fiind regiuni cu ape foarte adanci.

Moscovei ii lipseste tehnologia complexa pentru astfel de constructii, cat si banii necesari.

Cu toate acestea, Moscova tine neaparat sa detina majoritatea in acest proiect, cerand, in acelasi timp, ca participantii europeni sa plateasca partea de constructie.

In conditiile actuale, rezultatul scontat de Moscova pare destul de putin probabil de obtinut, evalueaza analistul. In plus, continua analiza, South Stream pare sa se afle si in urma altor doua proiecte majore de pe lista de prioritati ale Kremlinului - dezvoltarea campurilor gazeifere din Iamal si Stokman.

Unii experti sustin ca rezervele de la Iamal trebuie neaparat exloatate pentru ca South Stream sa aba o sursa adecvata de alimentare.

Problema Rusiei este, insa, ca actualele conditii economice nefavorabile au fortat Gazprom sa isi reduca investitiile cu 26% in 2009.

"Provocarile tehnice si financiare cu care se confrunta South Stream vor fi pe deplin cunoscute abia dupa incheierea studiilor de fezabilitate. Fara astfel de studii nimeni nu poate verifica daca parametrii oferiti de Moscova sunt corecti.

Rusia sustine ca South Stream va costa in jur de 15 miliarde de dolari, dar unii analisti occidental au avansat costuri care se apropie de 45 de miliarde de dolari", mai scrie expertul. Finantarea ramane principala preocupare si pentru Nabucco.

Intr-adevar, in actualele conditii, se poate ca niciuna dintre conducte sa nu functioneze prea curand, lasand Europa si Rusia complet dependente de rutele din Ucraina.

Aceasta este o perspectiva care nu atrage pe nimeni, avand in vedere recentele tensiuni din relatiile dintre Moscova si Kiev.

"Singura previziune care poate fi facuta cu incredere este ca aceste conducte vor continua sa fie o sursa de intense tensiuni geopolitice in regiunea Capsica si a Marii Negre", concluzioneaza Stephen Blank.

Proiectul Central Eurasiatic este un program al Institutului pentru o Societate Deschisa din New York si are ca scop sa dezvolte o dezbatere cat mai consistenta din punct de vedere informational despre evolutiile sociale, politice si economice din Caucaz si Asia Centrala. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Nabucco, # acord, # gaze, # proiect , #stiri Gazprom