Acordul turco-rus pe South Stream nu exclude participarea Romaniei

Marti, 11 August 2009, ora 16:56
1593 citiri
Acordul turco-rus pe South Stream nu exclude participarea Romaniei

Acordul semnat saptamana trecuta intre Turcia si Rusia privind gazoductul South Stream este menit sa contracareze realizarea Nabucco, iar Gazprom ar putea inca redirectiona conducta prin zona economica a Ucrainei si Romaniei, scrie analistul Vladimir Socor in Eurasia Daily Monitor, citat de NewsIn.

Semnarea acordului privind deschiderea zonei economice turce din Marea Neagra pentru construirea gazoductului South Stream este in primul rand menita sa fie "o contralovitura la proiectul Nabucco", scrie analistul american, notand ca evenimentul a avut loc la doar trei saptamani dupa semnarea acordului interguvernamental pentru Nabucco, tot la Ankara.

Acordul ar avea ca scop intimidarea investitorilor europeni interesati de Nabucco, sugerand ca daca Rusia construieste South Stream inainte, rezervele de gaz din Marea Caspica nu vor mai fi suficiente pentru conducta europeana.

"Oricat de neplauzibil ar fi, South Stream a fost supranumit un proiect ce 'ucide Nabucco', cel putin ca intentie", spune Socor.

Insa decizia de a trasa South Stream prin zona economica turca din Marea Neagra nu este batuta in cuie, considera analistul, sugerand ca tinta adevarata a acestui exercitiu rus de relatii publice este, de fapt, Ucraina.

Moscova nu ar fi atat de mult interesata sa construiasca un nou gazoduct scump, ci sa obtina controlul asupra retelei de tranzit din Ucraina.

Insa dupa ce Uniunea Europeana a inceput sa se implice in modernizarea retelei ucrainene, Rusia a devenit "tot mai interesata in optiuni ce ocolesc Ucraina, cum ar fi South Stream sau Blue Stream2", scrie Socor.

Optiunea de a trasa South Stream prin zona economica ucraineana si cea romaneasca din Marea Neagra ramane inca valabila, considera expertul american, deoarece ar fi mai ieftina si mai scurta decat prin zona turca. Socor aminteste de solicitarea Gazprom facuta Romaniei de a permite realizarea unui studiu de fezabilitate.

"Utilizarea zonei romanesti are sens doar daca South Stream trece prin zona ucraineana in drum spre Bulgaria. Zona romaneasca este localizata intre cea ucraineana si cea bulgara. Romania a dat un raspuns pozitiv solicitarii Gazprom.

Acest lucru indica faptul ca Gazprom nu a abandonat optiunea ucraineana si asteapta poate rezultatul alegerilor din Ucraina din 2010, inainte de a determina ruta South Stream. Intre timp, Gazprom semnalizeaza si ca nu este complet dependent de ruta turca pentru proiectul South Stream", scrie Socor.

"Rolul Romaniei (ca si cel al Turciei, in scenariul alternativ) ar fi limitat la a permite trecerea conductei, desi Moscova a sugerat ca Romania ar putea participa in viitor ca partener la South Stream.

Aceasta deschidere este menita ca semnal ca Moscova ar putea considera ocolirea Bulgariei prin Romania, daca guvernul bulgar dezvolta rezerve privind costurile si beneficiile South Stream pentru Bulgaria.

Noul guvern de la Sofia a exprimat deja asemenea rezerve, intrerupand temporar participarea Bulgariei la negocieri si asteptand o analiza detaliata", noteaza expertul american.

Presedintele Traian Basescu declara la sfarsitul lunii trecute ca Romania "nu va fi in afara South Stream-ului", daca acest proiect se va realiza vreodata.

El a subliniat ca partea romana are experienta necesara participarii la acest proiect si "are ce pune pe masa astfel incat South Stream sa nu ne ocoleasca".

Proiectul South Stream, care va permite Rusiei sa exporte gaz spre Europa fara a trece prin Ucraina, este in concurenta directa cu proiectul de gazoduct european Nabucco, pentru care s-a semnat un acord interguvernamental luna trecuta la Ankara.

Nabucco este destinat sa transporte gaz de la Marea Caspica spre Europa, via Turcia si evitand Rusia, pentru a reduce dependenta energetica a UE fata de aceasta tara.

South Stream va fi alimentat cu gaz din Rusia, Asia Centrala si Kazahstan, potrivit Moscovei. Conducta trece pe sub Marea Neagra legand Rusia de Bulgaria, unde se va imparti intr-o conducta catre nord-vest spre Austria si una spre sud, spre Grecia si Italia. 

#gazoduct, #gazprom, #proiect, #south, #stream , #stiri Gazprom