Acordul interguvernamental pentru Nabucco va fi semnat luni, insa raman multe semne de intrebare

Vineri, 10 Iulie 2009, ora 17:55
1463 citiri
Acordul interguvernamental pentru Nabucco va fi semnat luni, insa raman multe semne de intrebare

Cinci din cele sase state implicate in Nabucco vor semna luni, la Ankara, un acord de tranzit, insa exista in continuare probleme importante privind realizarea proiectului, asteptata cu nerabdare de europenii care doresc sa-si reduca dependenta de gazul rusesc, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Reprezentanti ai Bulgariei, Romaniei, Austriei, Ungariei si Turciei vor semna acest acord. In plus, vor participa la eveniment si reprezentantul secretarului american pentru energie, Richard Morningstar, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct care va transporta anual pana la 31 de miliarde de metri cubi de gaz din Asia Centrala in special spre Uniunea Europeana si va trece prin Turcia si sud-estul Europei.

Nabucco, lansat in 2002, ar urma sa intre in functiune in 2014, iar costul sau este estimat la 7,9 miliarde de euro, insa specialistii sunt de parere ca banii vor fi greu de gasit, din cauza crizei financiare globale.

"Daca vor fi stransi banii, chiar si cu o mica intarziere, va mai ramane o mare problema de rezolvat: aprovizionarea" cu gaz a conductei de 3.300 de kilometri lungime, este de parere Necdet Pamir, specialist turc in afaceri energetice.

Europenii asteapta insa in continuare acceptul statelor-cheie precum Turkmenistanul, Kazahstanul si Uzbekistanul.

Potrivit unei surse diplomatice turce, oficiali azeri, turkmeni, sirieni si egipteni sunt asteptati sa participe la ceremonia de luni de semnare a acordului interguvernamental.

"Fara acestia, Azerbaidjanul ar fi cel mai mare furnizor, insa nu are suficient gaz pentru a umple gazoductul", explica Pamir care, luand in calcul estimarile exporturilor azere actuale de gaz provenind din zacamintele de la Shah Deniz, este de parere ca Azerbaidjanul va putea furniza la inceput aproximativ patru miliarde de metri cubi pe an.

Baku si Moscova au semnat recent un acord pentru achizitionarea de gaz azer incepand din 2010, insa, potrivit Ankarei, acesta nu va afecta proiectul Nabucco.

La sfarsitul discutiilor cu ministrul turc al energiei Taner Yildiz, vineri, la Istanbul, presedintele companiei petroliere de stat azere SOCAR, Rovnag Abdullaiev, a dat asigurari ca tara sa este capabila sa aprovizioneze atat Rusia, cat si Nabucco.

"Resursele Azerbaidjanului sunt foarte mari, avem capacitatea de a furniza 31 de miliarde de metri cubi, 40, chiar 50", a afirmat Abdullaiev.

Persista insa incertitudinea si cu privire la impartirea gazului transportat de Nabucco, in conditiile in care turcii au purtat negocieri dure timp de mai multe luni cu CE pentru a putea obtine 15% din debitul gazoductului.

"In ceea ce priveste cantitatea de 15%, companiile (implicate in proiect - n.red.) au dat garantii in termeni de securitatea aprovizionarii, dar nu au dat niciun pret", a declarat Taner vineri.

Turcia va beneficia in orice caz de importante dividente fiscale.

"Acordul prevede principiul ca taxele sa fie distribuite in functie de lungimea gazoductului pe teritoriul fiecarei tari (...) Cum Turcia va avea aproape 2.000 dintre cei 3.300 de kilometri ai gazoductului, va primi 60% dintre taxe, adica intre 400 si 450 de milioane de euro pe an", a declarat sub acoperirea anonimatului un diplomat turc.

Proiectul Nabucco se afla intr-o concurenta acerba cu un alt proiect de gazoduct, South Stream, realizat de compania rusa Gazprom si cea italiana ENI si care va lega Rusia de Bulgaria prin Marea Neagra.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#nabucco, # acord, # semnare , #stiri Gazprom