Gazprom cercetata pentru coruptie. Putin ia apararea companiei

Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 13:30
1600 citiri
Gazprom cercetata pentru coruptie. Putin ia apararea companiei

Organele competente vor verifica posibilitatea unor scheme de coruptie in cadrul gigantului rus de gaze Gazprom, a anuntat, marti, presedintele rus Vladimir Putin, indicand ca a dispus o ancheta privind cumpararea gazelor brute la preturi umflate artificial.

In cazul in care astfel de fapte vor fi descoperite, cei responsabili se vor confrunta cu urmarirea penala, indiferent de pozitia in cadrul companiei, a avertizat Putin.

"Se fac auzite din ce in ce mai frecvent obiectii fata de modul in care Gazprom isi deruleaza afacerile, ca ar exista elemente de coruptie", a afirmat liderul rus, adaugand ca, daca "vor fi gasiti vinovati, acestia risca inchisoarea".

Totusi, presedintele Putin a atras atentia ca taxe suplimentare care duc in final la cresterea pretului gazelor exista nu doar in Rusia. In tarile europene, inainte sa ajunga la consumatorul final, gazele trec printr-o serie intreaga de companii-dealeri.

Compania Gazprom a refuzat sa faca vreun comentariu in legatura cu declaratiile sefului statului.

Organizatia internationala Transparency International a catalogat in 2010 Gazprom ca una dintre cele mai opace monopoluri de gaze si petrol din lume, dupa criteriile de raportare financiara si eficienta a masurilor anticoruptie.

Anul urmator, situatia nu s-a schimbat, Gazprom situandu-se pe ultimul loc intr-un clasamanet ce includea 105 companii multinationale.

Lupta lui Putin cu schemele de coruptie din Gazprom a inceput inca de anul trecut, aminteste publicatia mentionata. Ca remediu impotriva coruptiei, Putin a ordonat companiilor de stat sa-si retraga fondurile din zonele off-shore, publicarea unor informatii complete privind veniturile staff-urilor companiilor cu capital majoritar de stat, precum si ale membrilor familiilor acestora si tragerea la raspundere pentru spalare de bani.

Pe de alta parte, in litigiul cu UE, presedintele rus a luat partea Gazprom, titreaza miercuri presa moscovita. Astfel, ziarul financiar Vedomosti scrie ca Putin a spus clar ieri ca Moscova nu va respecta cerintele Uniunii Europene privind separarea activelor monopolului rus de gaze.

Aceasta declaratie, conform ziarului mentionat, este inca un pas facut de Putin in sprijinul Gazprom, dupa ce anterior a emis un decret prin care obliga companiile strategice de stat sa-si coordoneze actiunile cu guvernul federal, in cazul unor pretentii din partea unei tari straine.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#coruptie Gazprom, #investigatie Gazprom, #preturi Gazprom , #Management