Renunta Gazprom la Turkish Stream? Proiectul s-a impotmolit la Baku

Miercuri, 17 Iunie 2015, ora 13:25
2999 citiri
Renunta Gazprom la Turkish Stream? Proiectul s-a impotmolit la Baku
Foto: Kremlin

Cea mai mare investitie pe care Moscova intentiona sa o faca pentru a-si pastra suprematia pe piata europeana a gazelor naturale intra intr-un con de umbra.

Gazoductul Turkish Stream, care urma sa lege Rusia de Turcia pana la granita cu UE, intampina noi obstacole in realizarea proiectului, arata cotidianul Hurriyet Daily News.

Blocaj politic

Intalnirea de pe 13 iunie, de la Baku, dintre presedintele rus Vladimir Putin si omologul sau turc, Recep Erdogan pare sa nu fi dat rezultatele asteptate.

De altfel, presa din Rusia a comentat anumite zvonuri care crediteaza ideea unor diferente politice ivite intre cei doi sefi de stat.

Putin a programat, la doar doua zile dupa intrevederea de la Baku, o discutie tete-a-tete cu seful Gazprom, Alexei Miller, temele abordate in conversatia purtata de cei doi fiind pastrate sub tacere.

"La intalnirea de la Kremlin s-a constatat ca sunt anumite incertitudini in ceea ce priveste proiectul Turkish Stream. Au fost sesizate in urma discutiilor cu partea turca", a comentat o sursa din interiorul Gazprom pentru ziarul rusesc Kommersant.

Turcii negociaza la sange

"Am convenit cu distribuitorul de gaze naturale din Turcia, Botas, asupra discounturilor pe care le vom acorda pentru implermentarea proiectului.

Acum, pierderea majoritatii parlamentare si incertitudinea care planeaza asupra componentei noului guvern au blocat din nou proiectul", se plang reprezentantii Gazprom.

In plus, rusii par sa fie la mana partenerilor din Turcia, care nu se jeneaza sa negocieze la sange pretul gazelor pe care ar urma sa le primeasca prin noua retea.

"Botas continua sa ceara reduceri la pretul gazelor fara ca Moscova si Ankara sa fi semnat vreun acord interguvernamental pentru Turkish Stream.

Nu avem de gand sa mai facem nicio concesie pana cand nu vedem un act semnat oficial intre reprezentantii celor doua guverne", a mai spus sursa din interiorul companiei rusesti.

In luna mai, conducerea Gazprom anunta ca a demarat plantarea retelei de conducte submarine catre Turcia fara ca cele doua state sa fi convenit clar modul in care urmeaza sa implementeze proiectul noului gazoduct.

Grecii si bulgarii vor gaz din Azerbaidjan

Rusii nu sunt singurii care se uita lung cum planurile lor se duc pe apa Sambetei. Guvernele din Grecia si Bulgaria asteptau de asemenea realizarea Turkish Stream.

Pentru eleni, gazoductul rusesc urma sa fie o adevarata afacere, tara putand sa dezvolte afaceri infrastructura de transport a gazelor si diverse afaceri conexe in domeniul energetic dupa ce gazul rusesc ajungea la granita sa.

Acum insa, oficialii de la Atena si Sofia au convenit sa instaleze un interconector intre retelele de distributie dintre cele doua tari, dupa cum raporteaza agentia Novinite.

Investitia ii va costa pe bulgari aproximativ 100 de milioane de euro, alte 45 de milioane fiind oferite din fondurile UE.

Acordul pentru interconectorul Grecia-Bulgaria urmeaza sa fie semnat la inceputul lunii viitoare, dupa cum a anuntat ministrul energiei de la Atena, Panagiotis Lafazanis.

Gazul care ar urma sa intre in Bulgaria prin intermediul legaturii directe cu reteaua din Grecia va fi, cel mai probabil, livrat de catre Azerbaidjan, prin intermediul Coridorului Sudic energetic proiectat de oficialii Comisiei Europene.

Interconectarea retelelor de distributie de gaze naturale de pe flancul sud-estic al UE va continua cu realizarea unei legaturi directe intre retelele din Bulgaria si Romania, in cadrul proiectului "Coridorul vertical al gazului".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#gazoduct Turkish Stream, #proiect blocat Turkish Stream, #retea gaze Grecia Bulgaria Romania , #Investitii