Putin il asteapta pe Junker cu gazul pe masa: Rusii vor sa transeze problema Nord Stream 2

Luni, 13 Iunie 2016, ora 18:35
4380 citiri
Putin il asteapta pe Junker cu gazul pe masa: Rusii vor sa transeze problema Nord Stream 2
Foto: Wikimedia

Anuntul vizitei presedintelui CE, Jean Claude Junker, in Rusia a starnit proteste ale liderilor occidentali, dar si un interes deosebit din partea "tarului de la Kremlin" pentru a transa un proiect energetic controversat.

Vladimir Putin il asteapta pe seful Executivului european pentru a discuta serios problema gazoductului Nord Stream 2, care ar urma sa dubleze reteaua existenta deja intre Rusia si Germania, anunta Bloomberg.

Marul discordiei

Pentru a rezolva problemele legate de legislatia antimonopol din Europa, Gazprom a trebuit sa recurga la un artificiu simplu in privinta construirii gazoductului Nord Stream 2 pe sub Marea Baltica: un consortiu international de firme care sa se ocupe de proiect.

Cu toate acestea, necazurile furnizorului de gaze din Rusia nu s-au terminat, diversi politicieni de rang inalt din UE acuzand jocul de interese pe care Vladimir Putin incearca sa il regleze prin intermediul furnizarii de energie suplimentara pe piata germana.

Liderii din Polonia si Slovacia au cerut sefului CE si presedintelui Consiliului European, Donald Tusk, sa blocheze proiectul Nord Stream 2, dupa ce Vladimir Putin a anuntat rezilierea unilaterala a proiectului comun Rusia-UE, South Stream, care urma sa distribuie gazul rusesc in sud-estul Europei.

In acelasi timp, o parte din politicienii europeni vad in Nord Stream 2 o cale prin care Moscova poate pune presiune pe Kiev, oficialii rusi anuntand ca intentioneaza sa renunte la culoarul de transport ucrainean incepand cu anul 2019.

40% din gazul vandut de rusi in Europa tranziteaza Ucraina, iar Kievul incaseaza redevente de aproximativ 1,9 miliarde euro pe an de la Gazprom.

"Nord Stream 2 a devenit un proiect politic otravitor", afirma Judy Dempsey, analist in cadrul sucursalei berlineze a Carnegie Europe.

Gazprom, o unealta utila in politica externa a Kremlinului, intentioneaza astfel sa isi stabilizeze prezenta in piata vest europeana, in vreme ce Berlinul nu s-a aratat niciodata indiferent la mentinerea unor legaturi economice avantajoase cu Rusia.

"Este un proiect major, care denota forta", considera si Pal Sagvari, atasatul special al ministrului de Externe din Ungaria.

Fara reguli sub apa

Nord Stream 2 are o lungime totala de 1200 km, cea mai mare parte din traseul gazoductului fiind sub apele Marii Baltice, un bun motiv pentru Gazprom de a argumenta ca legislatia europeana privind anularea dreptului furnizorului de a opera reteaua de transport nu ar trebui aplicata in acest caz.

Pozitia reprezentantilor Gazprom este impartasita si de oficialii de la Berlin, care fac deja presiuni asupra CE sa respecte acest punct de vedere.

La schimb, ministrul german pentru Economie si Energie, Sigmar Gabriel, s-a oferit sa introduca anumite clauze speciale in contractul cu partea rusa: una dintre ele stabileste ca Nord Stream 2 sa nu fie folosit ca o varianta ocolitoare a culoarului energetic ucrainean, iar a doua prevede ca furnizarea de energie din estul Europei sa nu fie compromisa.

"Junker nu va merge cu mana goala in Rusia. Parerea mea este ca el va prezenta anumite propuneri vizand indeplinirea unor conditii de catre Rusia pentru a putea continua cu proiectul gazoductului", sustine Judy Dempsey.

Faza avansata

Gazprom, desi parte majoritara in consortiul international care se ocupa de construirea gazoductului buclucas, a avut grija sa-si selecteze parteneri influenti din Europa de Vest pentru a realiza acest proiect: Shell, BASF, E.ON, Engie si OMV.

Chiar si fara sa aiba inca acordul Comisiei Europene, cele sase companii dau semne ca lucrul la proiectul Nord Stream 2 nu bate pasul pe loc.

Conductele care vor fi asternute pe fundul Marii Baltice au fost deja comandate, in urmatoarele saptamani urmand sa se organizeze o licitatie pentru montarea acestora, a anuntat purtatorul de cuvant al consortiului, Jens Mueller.

Faptul acesta ii face pe contestatarii germani ai proiectului sa se intrebe daca Nord Stream 2 nu a intrat deja intr-o faza atat de avansata incat nici macar forul executiv al UE nu il va mai putea bloca.

"Proiectul Nord Stream 2 inainteaza pe nesimtite, cu consimtamantul guvernului german. Ma tem ca de la un anumit punct va fi prea tarziu pentru a-l mai bloca", si-a exprimat punctul de vedere Annalena Baerbock, parlamentar german din partea Partidului Verzilor.

Reprezentantii consortiului Nord Stream 2 sustin ca proiectul este necesar in baza prognozei de crestere a consumului de energie in zona vest europeana in urmatoarele decenii.

In acelasi timp, o analiza a Agentiei Internationale pentru Energie argumenteaza ca Gazprom va trebui sa-si adapteze politica de preturi pentru a ramane competitiva pe piata europeana, asaltata deja de rezervele de gaz natural lichefiat livrate de producatori din SUA si Qatar.

#gazprom, #legislatie antimonopol UE, #gazoduct Nord Stream 2, #interese economice Germania, #joc politic Kremlin , #Investitii