Marile proiecte Gazprom, blocate. Niciun gazoduct nu devine realitate

Joi, 23 Iulie 2015, ora 14:36
3356 citiri
Marile proiecte Gazprom, blocate. Niciun gazoduct nu devine realitate
Foto: Gazprom

Marile proiecte de constructie a unor noi gazoducte lansate de Gazprom sunt in acest moment blocate ca urmare a complicatiilor politice si economice, au concluzionat expertii in energie din Rusia.

Gazoductul North Stream este tinut in sah de Comisia Europeana, Turkish Stream s-a lovit de pretentiile exagerate ale partenerilor de la Ankara, in timp ce tronsonul al doilea din "Puterea Siberiei" inca asteapta ok-ul Beijingului, arata agentia TASS.

Opinii diferite

Singurul optimist ramas pe baricade la Moscova pare ministrul Energiei, Alexander Novak, intr-un recent interviu dat ziarului Rossiiskaya Gazeta, acesta afirmand ca mizeaza pe o crestere a consumului si a dependentei Europei de gazul rusesc.

"Este unul din motivele pentru care realizarea magistralelor 3 si 4 pe culoarul North Stream, cu o capacitate anuala de 55 de miliarde de metri cubi, a devenit prioritara. Lucram la un proiect nou si la studiile de fezabilitate", a explicat Novak.

Optimismul ministrului rus nu este impartasit si de oficialii de la Bruxelles, Maros Sefcovic, vicepresedintele CE, afirmand in repetate randuri ca UE va intreprinde tot ce ii sta in putinta pentru a-si creste gradul de independenta energetica fata de Rusia.

CE se opune, de asemenea, planurilor Gazprom de a abandona transportul de gaze catre Europa pe teritoriul Ucrainei, afirmand ca nu va sustine niciun proiect care sa inlocuiasca gazoductul ucrainian.

Legislatie complicata

Chiar daca in nordul Europei, productia de gaze naturale este in scadere, proiectul magistralelor 3 si 4 de pe tronsonul North Stream este pus sub semnul intrebarii.

"Teoretic, nu avem nevoie de nicio aprobare de la Comisia Europeana pentru constructia unui gazoduct. Cu toate acestea, ai nevoie de aprobare pentru a opera gazoductul respectiv.

Spre exemplu, Gazprom poate opera gazoductul OPAL, care este deja construit, doar in proportie de 50%, restul urmand sa fie completat din alte surse, care in acest moment sunt inexistente", explica Serghey Pravosudov, seful Institutului National de Energie din Rusia.

Limitele impuse de legislatia europeana anti-monopol l-au facut pe Vladimir Putin sa denunte unilateral proiectul gazoductului South Stream inca din iarna anului trecut.

Piata nesigura

Conform unei analize efectuate de Institutul de Studii Strategice din Rusia, consumul de gaze naturale pe piata europeana a fost in scadere in ultimii ani, in cel mai fericit caz, expertii asteptand o crestere usoara in perioada urmatoare.

"Multe companii europene si-au manifestat interesul pentru noul proiect North Stream. Absenta unei intelegeri cu Comisia Europeana este principalul obstacol.

Daca aceasta problema s-ar rezolva ar disparea si necesitatea de a mai tranzita gazele prin Ucraina. Dar, daca CE se va opune proiectului, acesta nu va mai fi construit deoarece nu ar avea nicio justificare economica", explica Vladimir Blinkov, unul dintre analistii institutului.

Pozitie fragila

Cu proiecte blocate pe toate partile, Gazprom vede cum termenul limita 2019 se apropie cu pasi repezi, iar pozitia forte detinuta pana acum pare sa se deterioreze treptat.

"Europenii au capacitate larga de stocare pentru gaz natural lichefiat (LNG), din care folosesc doar o treime in prezent. Ei pot recurge la aceasta varianta, chiar daca se va dovedi mai scumpa", puncteaza Blinkov.

Criza declansata de deschiderea dosarului Gazprom de catre Comisia Europeana, in care rusii sunt acuzati de jocuri discriminatorii si impunerea monopolului pe piata energiei din Europa, este un alt punct fierbinte care nu pare sa isi gaseasca prea curand rezolvarea.

"Este o chestiune care va trebui abordata in discutiile dintre liderii Rusiei si sefii marilor state europene", arata expertul Institutului de Studii Strategice.

Blocaj politic

Chiar si Turkish Stream are in spate implicatii politice care necesita o detensionare a relatiilor dintre Moscova si Bruxelles, considera Vladimir Blinkov.

"Turkish Stream se va realiza pana la urma, chiar daca mai greu decat ar fi dorit partea rusa. Problema este ca un tronson va deservi Turcia, iar celelalte trei vor intra pe teritoriul European, asa ca aspectele politice vor juca un rol important in derularea acestui proiect", sustine analistul.

In ceea ce priveste parteneriatul cu China privind realizarea gazoductului Puterea Siberiei, acesta ar putea sa fie un vis desart, atata vreme cat guvernul de la Beijing insista pe consumul de energie din surse regenerabile.

Blinkov spune ca, in acest moment, Gazprom este prinsa in capcana politicii dictate de Moscova, o reluare a marilor proiecte investitionale ale companiei fiind posibila doar in perspectiva unor unor negocieri la nivel inalt.

#investitii Gazprom, #gazoducte Rusia UE, #proiecte blocate Gazprom , #Investitii