Inca un gazoduct baga zazanie in UE: Polonia, nemultumita de intelegerea Rusia-Germania

Miercuri, 09 Septembrie 2015, ora 12:07
1984 citiri
Inca un gazoduct baga zazanie in UE: Polonia, nemultumita de intelegerea Rusia-Germania
Foto: Gazprom

Planurile Gazprom de a dubla magistrala de transport gaze de sub Marea Baltica sunt deja contestate de un stat european. Gazoductul Nord Stream face legatura intre Rusia si Germania, dar un nou tronson intins intre cele doua tari nu este vazut cu ochi buni de cate Polonia.

Noul presedinte polonez, Andrzej Duda sustine ca demararea acestui proiect ar putea afecta unitatea in cadrul UE privind pozitia statelor membre fata de criza din Ucraina, relateaza Bloomberg.

Acord contestat

Gazprom a reusit sa convinga mai multe companii energetice europene, printre care Shell, E.ON si Engie, sa isi uneasca fortele in demararea lucrarilor la noul gazoduct dintre Rusia si Germania.

"Intelegerea a fost semnata ignorand total interesele Poloniei", a acuzat presedintele Duda in discursul tinut la forumul economic de la Krynica.

Proiectul Nord Stream 2, controlat de Gazprom, ar urma sa transporte direct gazele naturale din Rusia in Germania fara a mai folosi rutele terestre de pe teritoriile Ucrainei si Poloniei.

Nord Stream 2 este conceput sa asigure aproape 15% din consumul anual al Uniunii Europene, iar conducerea Gazprom ar dori sa il vada functional inca din 2019, data la care Moscova vrea sa renunte la gazoductul care tranziteaza Ucraina.

"Nesiguranta in acest context este data de egoismul unor state europene si ignorarea intereselor altor tari din regiune. Asta face ca increderea in unitatea UE sa fie afectata", a punctat presedintele polonez.

Inainte de a incepe livrarile de gaze prin noul gazoduct baltic, Gazprom trebuie sa ajunga la un acord cu Bruxelles-ul privind respectarea legislatiei anti-monopol care prevede ca o companie nu poate vinde gaze si opera reteaua de transport in acelasi timp.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#piata energetica UE, #gazoduct Rusia Germania, #coeziune UE, #criza Ucraina, #colaborare Gazprom Shell , #Investitii