Gazprom are un concurent: Qatar, din ce in ce mai puternic

Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 17:28
1490 citiri
Gazprom are un concurent: Qatar, din ce in ce mai puternic

Qatar ameninta pozitia Gazpromului, de cel mai important exportator de gaze la nivel mondial, scrie cotidianul Moskowskije Nowosti.

Micutul emirat devine, in mod paradoxal, principalul concurent al Rusiei pe piata energetica mondiala, comenteaza vineri publicatia citata.

Astfel, in timp ce Moscova incearca sa construiasca gazoducte si intampina numeroase dificultati, Doha a reusit sa construiasca mai multe terminale de gaz natural lichefiat in intreaga lume - Marea Britanie, UE, America Latina, Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat - si si-a format o adevarata flota de 54 de tancuri petroliere.

In 2010, Qatar a exportat 55,7 milioane de tone gaz natural lichefiat in 23 de tari, iar in 2011 - 77 de milioane de tone. In acest an, Qatar si-a propus sa exporte 120 de milioane de tone.

Micutul emirat asigura deja 23% din necesarul de gaz al Uniunii Europene. Si Doha are planuri mari. In urmatorii cinci ani si-a propus sa investeasca 96 de miliarde de dolari pentru a-si extinde capacitatile de exploatare si prelucrare.

Printre clientii importanti se mai numara India, China, Malaysia, Pakistan, Corea de Sud, Japonia, SUA, Canada, Argentina si Brazilia.

Din 2013, Qatar va exporta gaz natural lichefiat si in Italia si Polonia, altadata clienti fideli ai Gazprom.

Totodata, companiile din emirat intentioneaza sa demareze negocieri pentru a exporta si in Tarile Baltice, in Ucraina si chiar in Belarus, noteaza Moskowskije Nowosti.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#gaze naturale Qatar, #gaze naturale gazprom, #gaze naturale UE, #Qatar exportator gaze , #Cota de piata