UE tine de cald Ucrainei, la iarna: Cine va plati factura de un miliard de euro la gaze?

Miercuri, 16 Septembrie 2015, ora 16:55
2080 citiri
UE tine de cald Ucrainei, la iarna: Cine va plati factura de un miliard de euro la gaze?
Foto: Gazprom

Mentinerea Ucrainei aproape de Europa incepe sa devina costisitoare pentru cotribuabilii din UE. Ziaristii germani de la DWN prezic ca situatia financiara precara a Ucrainei ii va face pe oficialii de la Bruxelles sa achite nota de plata la energie a Kievului, estimata la un miliard de euro.

Un prim semn l-au dat ministrul rus al Energiei, Alexander Novak si vicepresedintele CE Maros Sefcovic care au semnat, saptamana trecuta, un acord in acest sens pentru suma de 500 de milioane de euro, relateaza agentia Sputnik.

Stare de urgenta

Publicatia germana sustine ca Ucraina are nevoie urgenta de constituirea unor rezerve de gaz care sa asigure necesarul de energie pentru iarna ce va urma, suma de 500 de milioane reprezentand doar jumatate din factura taiata in fiecare iarna de Rusia.

"Cheltuielile ar putea creste daca iarna aceasta se va dovedi mai friguroasa decat in mod obisnuit", mai spun jurnalistii germani.

La inceputul acestei saptamani, ministrul adjunct pentru Energie de la Kiev, Olexandr Svetelik, s-a declarat multumit de conditiile trecute in noul contract de furnizare a gazelor, reluat dupa o pauza de 3 luni, si a refuzat oferta de discount impinsa la negocieri de Gazprom.

In acest moment, Ucraina este in continuare alimentata din rezerva de gaze asigurata de Ungaria, Slovacia si Polonia.

Kievul asteapta sa primeasca, pana la sfarsitul lunii octombrie, un imprumut extern pentru achizitia de energie.

Conform calculelor facute de ministrul rus Alexander Novak, suma ar trebui sa ajunga pentru achizitionarea a 2 milioane de metri cubi de gaze naturale care ar urma sa fie livrate de Gazprom in cursul lunii septembrie si octombrie catre depozitele subterane ale Ucrainei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cost gaze Ucraina, #imprumut UE Ucraina, #livrari gaze Ucraina, #contract Gazprom Ucraina , #Cifra de afaceri