Guvernul Ungariei ar dori să extindă cooperarea cu România în domeniul energetic, în scopul de a primi gaze naturale din Marea Neagră, prin intermediul României.
Acest punct de vedere a fost exprimat de ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, un vechi colaborator al premierului Viktor Orban, într-o conferință desfășurată la Budapesta pe tema proiectului Neptun Deep. Imediat după aceea, ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja, a precizat că solicitarea Ungariei poate fi acceptată.
Companii din domeniul energiei, din România și Ungaria, negociază deja un acord, a dezvăluit ministrul Szijjarto. „Nu ne deranjează deloc să înlocuim dependența Ungariei față de Rusia cu o dependență față de România”, i-a replicat ministrul Burduja.
„Astăzi, la reuniunea ministerială de la Budapesta, împreună cu omologii din Ungaria, Azerbaidjan, Georgia și Bulgaria am discutat despre Coridorul Verde, cel mai mare proiect energetic verde din Uniunea Europeană. Acesta va conecta energia din surse regenerabile produsă în cele cinci țări, iar România joacă un rol central. Coridorul Verde va include cel mai lung cablu submarin în curent continuu din lume, de peste 1.100 km. Prin participarea la acest proiect, România își consolidează perspectivele de hub energetic pe harta Europei pentru o energie mai sigură, mai ieftină și mai curată — în această ordine de priorități. Proiectul este evaluat la peste 10 miliarde euro și a fost lansat la București în 2022, în prezența președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen”, a explicat ministrul Burduja, într-o postare pe Facebook.
Ministrul român al Energiei a precizat că a semnat împreună cu ministrul de Externe al Ungariei, Szijjártó Péter, Acordul între Guvernul României și Guvernul Ungariei privind măsuri de solidaritate pentru asigurarea securității aprovizionării cu gaze naturale.
„Într-un moment foarte complicat pentru Europa, dar mai ales pentru regiunea în care ne aflăm, consolidăm cooperarea în domeniul energiei cu țările vecine. Singura soluție este să strângem rândurile, pentru a fi mai bine pentru toți. România și Ungaria își asumă responsabilitatea de a reacționa rapid în situații de criză, pentru a proteja consumatorii din cele două țări, fără a afecta piața internă. Am prezentat și stadiul proiectului Neptun Deep și am reiterat că România joacă un rol activ pentru reducerea dependenței europene față de gazul rusesc”, a precizat ministrul român.
"I-am spus și ministrului maghiar: nu ne deranjează deloc să înlocuim dependența Ungariei față de Rusia cu o dependență față de România. Suntem un partener corect, cu valori europene. Mai mult, strict din ceea ce nu vom avea nevoie pentru consumul intern, vom putea exporta la un preț bun, în interesul românilor — pentru dezvoltare, locuri de muncă și creștere economică", a explicat ministrul Burduja.
...citeste mai departe despre "Ungaria vrea gaz românesc din Marea Neagră: "Va fi singura sursă nouă din regiune". Replica ministrului Burduja" pe Ziare.com