Tipuri de imprimante multifuncționale: laser versus inkjet

Joi, 12 Mai 2022, ora 17:44
1267 citiri
Tipuri de imprimante multifuncționale: laser versus inkjet
FOTO: Shutterstock.com

A venit momentul să achiziționezi o imprimantă multifuncțională și nu știi ce să alegi între laser și inkjet? Descoperă cum funcționează cele 2 tipuri de dispozitive, care sunt diferențele dintre ele și ce variantă e mai avantajoasă.

Avantajele imprimantelor multifuncționale

Dispozitivele multifuncționale combină funcțiile mai multor aparate. De regulă vorbim despre imprimantă, scanner, copiator, uneori și fax. Sunt o alegere potrivită pentru cei care încearcă să economisească spațiu, fie la birou, fie în propria locuință. Mai mult, dacă optezi pentru imprimante multifuncționale Ricoh, costul total al hârtiei, cartușelor și altor consumabile este redus, iar durabilitatea dispozitivului este garantată.

Imprimantă multifuncțională inkjet

Imprimantele cu jet de cerneală (inkjet) funcționează, așa cum indică și numele, pe bază de cerneală. Aceasta este stocată în cartușe și, odată ce e încălzită prin curent electric, formează picături minuscule care sunt aruncate precis pe pagină. Picăturile au un diametru de 50-60 de microni, adică aproximativ 0,05 milimetri.

Spre deosebire de imprimantele laser, cele inkjet au de obicei un preț mai mic. Acest lucru se datorează modului mai simplu de funcționare. Un alt avantaj al dispozitivelor cu jet de cerneală este calitatea superioară a imaginilor printate.

Pe de altă parte, viteza de imprimare este mai scăzută, iar cartușul trebuie înlocuit relativ des. Un alt dezavantaj este rezistența în timp a paginilor tipărite, mai scăzută decât în cazul imprimantelor laser. Expunerea la lumină puternică poate decolora textul sau imaginile, iar dacă hârtia este udată din greșeală cerneala se poate întinde.

Imprimantă multifuncțională laser

Imprimantele laser sunt în prezent mai populare decât cele inkjet. Tehnologia de funcționare este complet diferită, iar cerneala este înlocuită de toner - o pudră uscată.

În interiorul aparatului se află un tambur rotativ încărcat cu sarcină electrică. Cu ajutorul unor oglinzi, fasciculul laser este reflectat către tambur, iar încărcătura electrică din unele puncte dispare. Apoi, tamburul este acoperit de toner, care se lipește de părțile care încă sunt încărcate electrostatic. La final, un fuser lipește pudra de hârtie.

Multifuncționalele laser oferă o calitate excelentă a textului imprimat, însă nu au aceeași eficientă în ceea ce privește fotografiile. Sunt cea mai bună alegere dacă ai nevoie să printezi un număr mare de documente text.

Inkjet vs laser: criterii de selecție

Odată ce ai înțeles modul de funcționare al imprimantelor laser și inkjet, e important să cunoști aspectele de care să ții cont când faci o achiziție.

Viteza de imprimare

Din cauza modului diferit de funcționare, cele două tipuri de imprimantă au alte viteze de printare. Cele inkjet pot scoate aproximativ 5 pagini pe minut, iar cele laser până la 16. Firește, trebuie să iei în considerare și ce anume printezi: o coala plină de text mic sau cu multe grafice necesită mai mult timp decât una cu un text simplu.

Costuri

Multifuncționalele laser au un cost de achiziție mai mic, însă cartușele inkjet sunt mai scumpe. În general, cele laser pot imprima până la 2000 de pagini, în timp ce inkjet nu depășesc 200. Indiferent ce tip de imprimantă alegi, îți recomandăm să alegi cartușe reîncărcabile, pentru a reduce costurile de utilizare.

Dimensiune

Imprimantele cu jet de cerneală sunt ideale pentru utilizatorii casnici, fiind mai mici și mai ușoare. Astfel, nu ocupă mult loc în casă și sunt ușor de mutat. Bineînțeles, cei care au suficient spațiu disponibil nu vor considera dimensiunea un criteriu decisiv.

O imprimantă multifuncțională îți asigură productivitate sporită, integrând funcții multiple pentru a eficientiza procesele de lucru. Sperăm că acest articol ți-a fost de folos, iar acum știi către ce să te orientezi: inkjet sau laser.

#imprimanta, #imprimanta multifunctionala, #inkjet , #Stiri Gadget