Jocurile video pot avea si efecte pozitive asupra sanatatii. Vezi ce beneficii aduc

Luni, 17 Februarie 2014, ora 11:16
1955 citiri
Jocurile video pot avea si efecte pozitive asupra sanatatii. Vezi ce beneficii aduc

Jocurile video nu se bucura de prea multa reclama pozitiva, mai ales din partea medicilor. Cele mai multe sunt clasificate ca fiind violente, multi considera ca dau dependenta si conduc la pierderea de timp si, in final, la obezitate.

Totusi, multe astfel de jocuri pot aduce si beneficii educationale si fizice pentru utilizatori, conform BusinessInsider. In unele jocuri sunt folosite actiuni repetitive, cum ar fi folosirea unei bate sau tintirea unui obiect in miscare, ajutand atat creierul, cat si sistemul muscular, sa obtina performante mai bune in viata reala.

Piata jocurilor video se ridica la 20 de miliarde de dolari. In 2012, 58% dintre americani jucau astfel de jocuri, conform unui raport al Entertainment Software Association.

Unele jocuri au acelasi efect asupra creierului ca si citirea unei carti sau ca plimbarea cu bicicleta - putand fi formate mii de noi conexiuni in timpul folosirii acestuia. Iar sistemul de recompensare inclus motiveaza jucatorul sa-si imbunatateasca indemanarile.

Jocurile cu automobile imbunatatesc memoria si atentia batranilor

Conform unui studiu publicat de revista Nature, cercetatorii au "descoperit ca jocurile cu automobile pot imbunatati memoria pe termen scurt si atentia persoanelor in varsta".

Testul a fost realizat pe un grup de persoane cu varste cuprinse intre 60 si 85 de ani si a fost folosit jocul NeuroRacer. Persoanele implicate au jucat acest joc pentru 12 ore pe luna. Dupa sase luni, cei implicati in test retineau mai multe informatii si devenisera mai atenti, putand face mai bine mai multe lucruri in acelasi timp.

Utilizatorii de jocuri de actiune iau decizii mai rapide

In jocurile de aciune, care se desfasoara intr-un ritm rapid, este nevoie de o gandire la fel de rapida pentru ca utilizatorul sa nu fie eliminat. In viata reala, jucatorii au o viziune mai buna asupra activitatii din jurul lor si sunt capabili sa ia decizii mai rapide, conform oamenilor de stiinta de la University of Rochester.

Intr-un studiu, participantii cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani au fost impartiti in doua grupuri. Primul dintre acestea a jucat pentru 50 de ore "Call of Duty 2" si "Unreal Tournament", iar al doilea, jocul de strategie "The Sims 2", pentru 50 de ore.

Cei care au jucat jocurile de actiune au luat decizii cu 25% mai rapide in situatii care nu au avut legatura cu jocul, fara a pierde din precizie.

"Utilizatorii de jocuri de actiune iau mai multe decizii corecte in acelasi interval de timp. Daca esti chirurg sau esti in mijlocul unei lupte, aceasta poate face diferenta", a spus cercetatorul Daphne Bavelier.

Jocurile video imbunatatesc vederea

Un alt studiu, coordonat de cercetatorul Daphne Bavelier de la University of Rochester, arata ca jocurile video imbunatatesc vederea utilizatorilor, putand face mai usor diferenta dintre nuantele culorilor, mai exact, diferenta de contrast..

In studiu se arata ca cei care joca jocuri de actiune - in special jocuri first-person-shooter - si-au imbunatatit cu 58% perceptia de contrast.

"Cand joaca jocuri de actiune, oamenii proceseaza imaginile cu alta zona a creierului", a spus Bavelier. "Antrenamentul" poate imbunatati sistemul vizual, pentru o mai buna utilizare a informatiilor primite.

Chirurgii isi imbunatatesc abilitatile

Jocurile pe consola Nintendo Wii imbunatasct abilitatile necesare pentru laparoscopie ale chirugilor, o procedura prin care operatia se face printr-un tub si o camera introduse in abdomen, organele interne fiind vizualizate pe ecran, fara a mai fi nevoie de o operatie clasica.

Intr-un studiu publicat de revista PLOS One, se arata ca doctorii care au jucat timp de o luna Wii Tenis, Wii Table Tenis sau High Altitude Battle (un joc de azboi cu baloane), s-au comportat mai bine in operatii simulate, concepute pentru testarea coordonarii miscarilor de precizie cu vederea.

Nintendo Wii "ar trebui sa fie introdus in institutiile cu bugete reduse sau folosite acasa de tinerii chirurgi pentru a-si optimiza testare pe simulatoare, inainte de implicarea in proceduri reale", a concluzionat cercetatorii.

Jocurile video incurajeaza activitatea fizica

Orele petrecute in fata calculatorului nu conduc, in general, la pierderea din greutate. Dar un nou gen de jocuri, cunoscute sub denumirea de "exergames", pot determina jucatorii sa faca miscare.

Endocrinologul Stanley Hsia studiaza, in prezent, daca cei care joaca "Dance Dance Revolution", un joc in care trebuie sa "calce" in locurile indicate pe ecran, au risc de diabet tip 2 mai redus decat cei care folosesc o banda de alergat.

Jocurile video pot, de asemenea, schimba comportamentul zilnic. Intr-un studiu al Universitatii din Indiana, se arata ca cei care au jucat Second Life au tinut cont de sfaturile primite in timpul jocului si in viata reala, trecand la o alimentatie sanatoasa, ceea ce a dus si la o scadere a greutatii.

#jocuri video, #sanatate jocuri, #studiu sanatate, #studiu jocuri , #Stiri Gadget