Încotro se îndreaptă robotica industrială?

Luni, 09 Ianuarie 2023, ora 18:13
491 citiri
Încotro se îndreaptă robotica industrială?
FOTO: totaltech.ro

Este clar că robotica industrială este o tehnologie care este pe deplin consolidată într-un număr mare de sectoare industriale. Dar este la fel de adevărat că multe sectoare trebuie să continue să se automatizeze.

În mare măsură, această absență a roboților industriali în fabricile din întreaga lume răspunde diferiților factori, precum lipsa resurselor pentru a putea susține investiția sau faptul că forța de muncă este atât de ieftină încât poate multiplica rentabilitatea investiției. Una dintre tehnologiile care ajută cel mai mult la combaterea ambilor factori este robotica colaborativă, atât la nivel de logistică, cât și în liniile de producție. Cu rate de creștere de peste două cifre în următorii 5 ani, se remarcă ca o soluție rentabilă, flexibilă și eficientă. Dovada acestei mici revoluții, care transformă modelul tradițional de producție, este că în ultimul deceniu a apărut un număr mare de noi producători de roboți. Această abundență trebuie văzută cu prudență, deoarece se reflectă și în calitatea și performanța echipamentului și, prin urmare, în durabilitatea și precizia acestuia.

Există roboți colaborativi care pot garanta stabilitatea producțiilor, iar una dintre companiile reper în acest sector de zeci de ani este ABB Robotics. Pionier în robotică și servicii digitale, ABB Robotics oferă soluții inovatoare pentru o gamă diversă de industrii, de la cea auto la cea electronică sau de logistică. Este unul dintre cei mai importanți furnizori de roboți din lume, cu mai mult de 500.000 de soluții robotice livrate. ABB Robotics se axează și pe clienții mici, dar și pe cei mari și îi ajută să crească productivitatea, flexibilitatea și randamentul.

Pentru mulți, viitorul roboticii industriale este legat de cel al roboticii colaborative și al roboților mobili de depozit. În acest sens, s-au făcut mișcări foarte puternice în sector în ultimul an. De exemplu, ABB Robotics a achiziționat Asti Mobile Robotics, iar Omron a devenit partener majoritar al Techman Robot.

Interacțiunea din ce în ce mai puternică dintre operatori și mașini domină inovația în sector. Și, pentru că se insistă asupra necesității de a optimiza procesele, lucrătorii și mașinile trebuie să coexiste la locul de muncă. Oamenii trebuie să îndeplinească sarcinile care oferă cea mai mare valoare adăugată, în timp ce roboții trebuie să fie concentrați pe realizarea unor lucrări repetitive, grele și nu foarte ergonomice.

În prezent, robotica industrială face parte din multe procese industriale și va continua să fie încorporată în multe altele. Utilizarea roboticii la nivel industrial urmărește automatizarea și îmbunătățirea eficienței oricărui proces industrial. Astfel, tehnologia și robotica industrială s-au schimbat și schimbă sistemul de producție al multor industrii. Aplicarea noilor tehnologii a însemnat o adevărată revoluție în unele procese de producție. De exemplu, utilizarea roboticii în centrele logistice, unde robotizarea și automatizarea depozitelor a obținut o creștere semnificativă a eficienței.

Robotica industrială face parte din multe procese industriale de mulți ani. Progresele continue, atât tehnice, cât și tehnologice, au făcut posibilă extinderea semnificativă a tipului de industrii la care pot fi aplicate. Noile provocări sunt legate de numărul mare de procese care ar putea fi efectuate și controlate de roboți.

Cum va arăta viitorul roboticii industriale?

Noi locuri de muncă asociate cu proiectarea și programarea roboților. Robotica va presupune, așa cum de fapt presupune deja, înlocuirea forței de muncă cu roboți. În cadrul roboticii industriale există o mare diversitate de roboți industriali, de fiecare dată mai specifici sau specializați pentru un anumit proces. Proiectarea acestor roboți specializați în fiecare sarcină și dezvoltarea sistemelor de management și control al acestora reprezintă un domeniu important de lucru pentru inginerii industriali, inginerii informatici și mecanicii industriali specializați în robotică.

Machine learning și inteligență artificială. Atât la nivel tehnic, roboți și mașini industriale, cât și în sistemele de management și control (software), robotica a atins cote foarte înalte de tehnologie. Cu ajutorul roboților se pot desfășura procese repetitive (sisteme de producție în lanț), procese grele sau periculoase și lucrări de înlocuire a muncii umane (roboți pentru manipularea substanțelor periculoase). Roboții sunt folosiți zilnic și în industrie în operațiuni care necesită o mare finețe și precizie, imposibil de executat manual, dar și pentru creșterea eficienței în multe procese industriale.

Unele procese industriale care prezintă o complexitate sau variabilitate mai mare pot fi dificil de controlat de roboți, deoarece necesită o evaluare continuă a situației și luarea deciziilor în fiecare circumstanță. Tocmai în aceste procese sunt necesare monitorizarea continuă și aplicarea inteligenței artificiale (capacitatea de învățare automată a roboților) pentru luarea deciziilor. Pe lângă învățarea fiecărui robot, progresele în conectivitate sunt importante pentru dezvoltarea muncii colaborative în siguranță, atât între roboți, cât și între roboți și oameni.

#robotica, #robotica industriala , #Stiri Gadget