Bring Your Own Device, o tendinta agreata de angajati. Tu cum o privesti?

Luni, 03 Februarie 2014, ora 08:58
1699 citiri
Bring Your Own Device, o tendinta agreata de angajati. Tu cum o privesti?

Companiile sunt tot mai ingrijorate cu privire la amenintarile generate de utilizarea dispozitivelor mobile proprii de catre angajati, se arata intr-un studiu Kaspersky Lab si B2B International.

Potrivit studiului realizat pe baza analizei raspunsurilor primite de la reprezentanti ai mai multor companii din 24 de tari, folosirea necorespunzatoare a acestor dispozitive este o cauza frecventa a incidentelor de securitate IT, avand ca rezultat pierderea de date importante ale companiei.

Aproape 17% (cu 11 puncte procentuale mai mult decat in 2012) dintre respondentii acestui studiu au declarat ca, in 2013, firmele lor au suferit scurgeri de date confidentiale din cauza utilizarii e-mailului, mesajelor text, si a altor canale disponibile pe smartphone-uri si tablete.

Insa, un numar relativ mic de companii dispun in acest momendt de produse software specializate pentru a se proteja impotriva unor astfel de amenintari.

Aproximativ 39% dintre companii folosesc solutii antivirus pentru a integra, a proteja si a gestiona dispozitivele mobile din reteaua companiei, si numai 28% dintre acestea folosesc solutii specializate pentru dispozitivele mobile.

Pe masura ce BYOD devine o politica tot mai raspandita si numarul de incidente care implica dispozitivele mobile creste, asigurarea unei administrari centralizate pentru aceste dispozitive si mentinerea sigurantei devin nevoi importante si relevante, spun autorii studiului.

"Este la fel de important ca solutiile care efectueaza aceste functii sa fie usor de utilizat, de administrat si de integrat in reteaua companiei", mentioneaza acestia.

Companiile din Europa de Est sunt mai putin ingrijorate

Cei mai ingrijorati cu privire la acest fenomen sunt respondentii din Japonia, unde 93% dintre companii au declarat ca politica BYOD (Bring Your Own Device) reprezinta o amenintare pentru afacerea lor. Companiile din America de Nord (69%) si din Europa de Vest (62%) si-au exprimat, de asemenea, preocuparea cu privire la aceasta politica.

Companiile din Europa de Est sunt mai putin ingrijorate cu privire la aceasta problema, doar 54% dintre acestea declarand ca politica BYOD poate fi o amenintare la adresa securitatii IT a firmei.

In acelasi timp, cele mai multe companii nu intentioneaza sa introduca masuri prohibitive in ceea ce priveste utilizarea dispozitivelor personale la locul de munca. Dimpotriva, aproximativ 33% din respondenti au declarat ca intentioneaza sa incurajeze utilizarea de smartphone-uri si tablete personale la locul de munca, in timp ce alte 37% au declarat ca nu considera ca masurile de interdictie ar impiedica angajatii sa isi foloseasca propriile dispozitive.

O solutie: interzicerea utilizarea dispozitivelor personale in interes de serviciu

Potrivit studiului, ponderea companiilor care intentioneaza sa limiteze utilizarea dispozitivelor personale pentru activitati legate de serviciu este in crestere: numarul de respondenti care au declarat ca intentioneaza sa impuna restrictii a crescut cu 4%, de la 15% in 2012, la 19% in 2013.

De asemenea, procentul companiilor care intentioneaza sa impuna reguli mai stricte impotriva utilizarii de dispozitive personale la locul de munca a crescut fata de anul trecut, de la 2% la 11%.

#companii securitate, #securitate informatica, #studiu securitate , #Stiri Gadget