Expertii ONU in aviatie cer infiintarea unui registru global al dronelor

Marti, 12 Septembrie 2017, ora 11:22
2422 citiri
Expertii ONU in aviatie cer infiintarea unui registru global al dronelor
Foto: Viar360

Moda dronelor a ajuns sa puna pe jar agentia aviatica a ONU, expertii acesteia cerand infiintarea unui registru global unic care sa cuprinda datele de identificare a aparatelor de zbor fara pilot.

Organizatia Internationala a Aviatiei Civile (ICAO) nu poate interveni pentru a impune tarilor schimbari legislative in monitorizarea acestor aparate, dar poate solicita infiintarea unei baze de date unice pentru acest tip de aparate de zbor, mentioneaza Huriyet Daily News.

Un astfel de registru ar simplifica procedura de identificare a aparatelor de zbor fara personal uman la bord, din ce in ce mai multe in ultimii ani. Initiativa este generata si de teama care a cuprins China, Europa si SUA cu privire la incalcarea dreptului la intimitate prin intermediul dronelor cu aparatura video, posibilitatea inregistrarii unor ciocniri accidentale intre drone si avioane si de teama comiterii unor atentate prin intermediul acestor masinarii.

"Trebuie sa avem o politica unica pentru a nu ajunge sa caram 5 aparate radio in masinile de politie pentru a evita bruiajul provocat de drone", a precizat Stephen Creamer, directorul biroului de navigatie din cadrul ICAO.

Inca nu este clar cine ar trebui sa administreze aceasta baza de date, desi ICAO ar putea indeplini acest rol, dar propunerea este de asteptat sa se loveasca de protestele detinatorilor de drone, acestia contestand deja in justitie o masura similara ceruta de Admistratia Federala Aviatica a SUA.

Subiectul dronelor va fi dezbatut si cu experti ai Google, Rockwell Collins si Amazon, acestia avand planuri de dezvoltare a unor programe globale de curierat sau de servicii in telecomunicatii prin intermediul dronelor, dar si cu alti producatori ai aparatelor de zbor.

"Ingrijorarea lor este ca se va ajunge la adoptarea unui set de reguli in UE, un altul in SUA si un al treilea in China, ceea ce inseamna ca ar trebui sa produca aparate de zbor diferite pentru a raspunde cerintelor de pe fiecare piata", a mai spus Creamer.

Parimal Kopardekar, unul dintre observatorii sistemului de trafic al dronelor initiat de NASA la Centrul de Cercetare Ames, spune ca sustine total ideea armonizarii legislatiei pentru drone la nivel global.

"Daca ai o drona construita intr-o tara ar trebui sa o poti opera si pe teritoriul altui stat si viceversa", a explicat acesta.

#autoritate aeronatica, #drone, #bruiaj drone, #registru unic drone, #inregistrare drone , #Spy gadget

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

-0.0001

1 USD = 4.6576 RON

0.0516
  1. Google Chrome primește o actualizare importantă. Ce pot face acum utilizatorii Android
  2. OPPO pregătește lansarea globală a modelului Find X8 Ultra. Cu ce specificații vine
  3. Românul care a digitalizat peste 3.000 de primării din țară și-a extins proiectul și în SUA
  4. Elon Musk amenință că va interzice produsele Apple în companiile sale. ”Nimeni nu citește de fapt termenii și condițiile”
  5. AMD a lansat noua familie de procesoare Ryzen 9000 la Computex 2024
  6. Google, amendat cu 15 milioane de dolari. Motivul pentru care a fost sancționat gigantul american
  7. Un nou bug afectează aplicația Spotify: Playlist-urile utilizatorilor dispar
  8. Windows Recall compromis de hackeri: Datele colectate de Microsoft, expuse
  9. Apple dezvăluie iOS 18, în cadrul WWDC24: Mai multe posibilități de customizare pentru utilizatori și dezvoltatorii de aplicații VIDEO
  10. Sony a pregătit reduceri la cele mai populare console de gaming și jocuri video