Violeta Rosu, despre antreprenoriat ca schimbarea de care ai nevoie

Sambata, 01 Martie 2014, ora 00:00
4702 citiri
Violeta Rosu, despre antreprenoriat ca schimbarea de care ai nevoie

Violeta Rosu a pus in aplicare in propria afacere tot ceea ce a invatat dupa ani de analiza de solutii business pentru Orange. Astazi conduce Blue Point, o firma cu servicii de "call center", a carei cifra de afaceri creste de la an la an.

"Exista cerere foarte mare de telesales in piata. Toate companiile care cauta sa externalizeze call center-ul incep sa priveasca acest serviciu ca un centru de profit, nu numai ca centru de cost", explica femeia de afaceri.

Mai mult decat atat, Violeta Rosu priveste cu incredere catre pietele externe, cum ar fi Statele Unite ale Americii. E un target bun, daca iei in considerare faptul ca SUA externalizeaza mult in tarile in care costurile sunt scazute, explica aceasta, intr-un interviu acordat Business24.

Daca ar fi sa-si construiasca o noua afacere de la zero, aceasta ar fi o agentie de turism, tocmai datorita pasiunii sale de a calatori si de a vizita locuri din diferite colturi ale lumii.

Spuneti-ne, pentru inceput, care a fost momentul in care ati intrat in lumea afacerilor. Ce v-a determinat sa renuntati la cariera construita in unul dintre cele mai mari nume de pe piata telecom, Orange, si sa porniti pe cont propriu?

Aveam nevoie de o schimbare in acel moment si, in loc sa schimb o corporatie cu o alta, m-am gandit ca cel mai bun lucru pentru mine ar fi sa pornesc o afacere pe cont propriu. Prietenii mei, care sunt si actualii mei asociati, aveau deja o companie si aveam, astfel, un model de anteprenoriat dupa care sa ma ghidez.

Asa ne-am gandit sa punem la punct un business in care eu sa vin cu experienta operationala si ei cu experienta de anteprenori. Asa s-a nascut, de fapt, Blue Point.

Cine sunt partenerii dumneavoastra in aceasta afacere?

Parteneri in afacere sunt cei din Arkadia Consulting, ca persoana juridica, si noi trei, eu, Cristian Postolache si Liviu Proteasa, ca persoane fizice. Cand am inceput business-ul am fost mai multi, am fost cinci persoane.

O fosta colega de-a noastra din facultate, impreuna cu sotul ei, s-au retras ulterior din afacere si au ales sa dezvolte proiecte personale in alte domenii de activitate.

Care a fost cel mai dificil moment in toti acesti ani?

Nu pot sa numesc un moment, fiecare an a avut provocarile lui. Inceputurile sunt intotdeaunamai dificile, de exemplu - in primii ani iti testezi ipotezele de la care ai plecat, ideile, investitia, tehnologia, modelul operational.

Si faci greseli. Important este sa inveti din ele si sa corectezi repede. Inveti sa devii eficient si acumulezi experienta. Nu te poti opri niciodata, nu poti sa zici ,,gata, totul functioneaza".

Fiecare zi iti aduce noi provocari si tot timpul inveti, te adaptezi, iti imbunatatesti afacerea. Ca in orice business pe care il incepi, iti asumi toate aceste lucruri si iei in calcul si ce se poate intampla mai rau. Cazul nostru a fost, insa, unul fericit.

Ati inregistrat, in 2013, o cifra de afaceri de 5.4 milioane de lei, in crestere cu 24% fata de 2012, si ati declarat ca in mare parte cresterea s-a datorat serviciilor de telesales. Spuneti-ne mai multe despre acest tip de servicii si despre potentialul lor pe piata din Romania.

Noi am crescut foarte mult cu actualii clienti, pe care ii avem de mult timp - unii dintre ei sunt alaturi de noi inca de la inceput. In 2013, cresterea cifrei de afaceri s-a datorat unei cresteri de volum de munca cu actualii clienti.

Exista cerere foarte mare de telesales in piata. Toate companiile care cauta sa externalizeze call center-ul incep sa priveasca acest serviciu ca un centru de profit, nu numai ca centru de cost. In acest context, call center-ul trebuie sa si vanda, fie ca este vorba despre telesales, fie ca este vorba despre vanzare pe inbound.

Din ce in ce mai mult, toate companiile se uita la costuri si la cat produce fiecare departament al lor, iar totul se transforma intr-o vanzare, asa ca, dupa parerea mea, serviciile de telesales au un mare potential in acest moment.

Pe de alta parte, in cadrul Blue Point oferim solutii complete de call center - de la outbound (telesales, telemarketing, sondaje de opinie etc.) la inbound (suport clienti, infoline si helpdesk, suport tehnic, programe de loializare s.a.) si ambele sunt la fel de cautate si apreciate.

Ati declarat ca aveti inplan intrarea pe pietele internationale de servicii call center. Puteti dezvolta putin acest aspect? Catre ce tari va orientati? Care sunt tarile cu cel mai mare potential?

Cel mai mare potential il au Statele Unite ale Americii. Este foarte usor sa gasesti la noi vorbitori foarte buni de limba engleza. SUA externalizeaza foarte mult catre tari din Asia, unde costurile sunt foarte mici.

Insa si Europa are potential, pentru ca aici exista o calitate mai mare si a limbii vorbite, si a nivelului de intelegere pentru servicii de suport tehnic.

La fel de bine, ne uitam si catre vorbitori de limba italiana, spaniola sau franceza.

Care este deviza dupa care v-ati ghidat intotdeauna ca manager. De ce?

Lucrul in care cred cel mai mult, ca manager, este faptul ca oamenii sunt cea mai importanta resursa a noastra, ca atare imi doresc ca ei sa se simta bine in companie si sa simta ca se dezvolta profesional.

Tin foarte mult la transparenta, la flexibilitate si la apropierea de oamenii din echipa mea. Asta este atmosfera pe care mi-am propus sa o redau si in cadrul Blue Point.

Ce pasiuni aveti? Cum alegeti sa va relaxati?

Imi place foarte mult sa merg la film, sa ma plimb cu rolele si sa ies cu prietenii la munte, in aer liber. De cele mai multe ori, imi place sa organizez chiar eu iesirile cu prietenii. Mai nou, am inceput sa citesc carti de parenting.

Daca ar fi sa va transformati o pasiune in afacere care ar fi aceasta?

Cred ca raspunsul firesc e ca as lua-o de la inceput cu ce fac acum. Blue Point e o afacere nascuta din pasiune - fara sa pui pasiune in ceea ce faci, nu cred ca poti construi lucruri durabile.

Apoi, cred ca mi-ar placea sa am si o agentie de turism. Mi se pare fascinant sa calatoresti si sa vizitezi locuri peste tot in lume.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Violeta Rosu Blue Point, #afaceri call center , #Gadgeturi IT