Un nou pas in tehnologia supercomputerelor: Atentia la consumul de energie

Luni, 29 Octombrie 2012, ora 17:55
1304 citiri
Un nou pas in tehnologia supercomputerelor: Atentia la consumul de energie

In laboratoarele guvernului Statelor Unite a fost realizat cel mai puternic, rapid, dar si economic supercomputer din lume.

Computerul Titan, creat in laboratoarele Departamentului de Energie din Oak Ride, Tennesse poate efectua 20.000 trilioane de calcule pe secunda, scrie Nationalgeographic.

Practic, este nevoie de 60.000 de ani si de 1.000 de persoane pentru a efectua numarul de calcule pe care sistemul Titan le poate procesa intr-o singura secunda.

Unul dintre principalele atuuri ale noului sistem este legat de consumul redus de energie. Daca precedentul supercomputer, Oak Ride de 2,3 petaflop consuma 7 megawati, energie suficienta pentru un oras intreg, Titan are nevoie de doar 30% in plus. Valoarea ramane insa foarte scazuta, tinand cont ca Titan are o putere de calcul de noua ori mai mare fata de Oak Ride.

"Am reusit sa suplimentam capacitatile de calcul fara a creste exponential si consumul de energie", a explicat unul dintre cercetatori.

Succesul Titan se bazeaza pe o constructie hibrid prin care toate procesoarele sunt legate de un procesor-mama si astfel energie este generata de la acesta. Pana acum, sistemele de supercomputere erau legate in linie.

#supercomputer Titan, #consum Supercomputer Titan, #viteza supercomputer Titan , #Gadgeturi IT