Trei functii incredibile ale ochelarilor pentru realitate virtuala

Vineri, 31 Octombrie 2014, ora 08:20
1815 citiri
Trei functii incredibile ale ochelarilor pentru realitate virtuala
Foto: www.forbes.com

Domeniul jocurilor video nu mai este singurul loc unde vei fi nevoit sa iti accesorizezi chipul cu o pereche de ochelari pentru realitatea virtuala. Creatorii Oculus Rift duc proiectia utilitatii acestor accesorii mult mai departe de frontierele divertismentului.

Platforma Fidelity Investments genereaza o noua lume in care poti urmari evolutia tranzactiilor pe bursa fara sa fii derutat de graficele ametitoare ale cotatiilor bursiere sau poti experimenta senzatiile zborului liber, precum o pasare.

Integrat in recenta platforma de realitate virtuala a Facebook, orasul Fidelity permite jucatorilor la bursa sa aiba o perceptie diferita asupora evolutiei preturilor actiunilor. "Ne asteptam ca traderii sa inceapa sa isi puna intrebarea: Este un stoc de actiuni pe care al trebui sa il urmaresc constant sau il pot privi din alta perspectiva?", spune Hadley Ster, vicepresedinte al Laboratoarelor Fidelity, citata intr-un articol al publicatiei Bloomberg.

O noua platforma de comunicare

Programatorii de la Fidelity Labs considera ca noul mod de a percepe instrumentele financiare ar putea face viata traderilor mai usoara. "Este ca o metafora devenita realitate", argumenteaza acestia. Fidelity incearca astfel sa dea o utilizare mai larga ochelarilor pentru realitatea virtuala, justificand cumva si efortul financiar depus de Facebook in momentul achizitiei Oculus VR pentru 2 miliarde de dolari.

Cert este ca Zuckerberg este ferm convins de uriasul potential ascuns in spatele ochelarilor Oculus.

"Vom face din Oculus o platforma pentru alte experiente decat jocurile video. Inchipuie-ti cum este sa incerci experienta celui mai bun loc in loja la un meci de tenis, sa inveti alaturi de cei mai buni studenti si profesori din lume sau sa consulti rapid un medic doar prin simplul gest de punere a ochelarilor pe fata. Este intr-adevar o noua platforma de comunicare", a scris, Mark Zuckerberg in martie, pe contul sau de Facebook.

Sunt deja 100.000 de persoane care impartasesc crezul lui Zuckerberg in aceasta privinta. Aceasta este cifra oficiala a programatorilor din 130 de tari care cauta noi utilizari pentru Oculus Rift. Cateva au si fost probate:

Omul-pasare

Cercetatorii Universitatii din Zurich au cautat o modalitate de a experimenta senzatiile zborului unei pasari pe nervii unui om. Max Rheiner, unul dintre dezvoltatorii proiectiei virtuale Birdly, sustine ca ochelarii au un rol important in experimentarea senzatiilor, chiar mai important decat peisajul in care se desfasoara testele: o platforma pentru pozitionarea omului-pasare in pozitie de zbor, un ventilator, cativa electrozi cu senzori atasati degetelor si, bineinteles, ochelarii Oculus Rift.

Senzatiile zburatorilor par sa fi avut insa un impact puternic: "Ar fi fost dificil sa realizam acest experiment fara Oculus Rift. Ochelarii redau sublim senzatia de plonjon in aer, iar sentimentul este indescritibil", sustine Rheiner.

La limita realitatii

Alti programatori au luat in serios rolul de creatori ai unor noi lumi. Brian Peiris a petrecut un an scriind codul unui program care sa ii permita sa utilizeze ochelarii ca un instrument de configurare a unei noi lumi virtuale.

Experienta este descrisa de Peiris ca fiind "minunata si contagioasa in acelasi timp", prin experimentarea unor senzatii care sunt la limita realitatii. Probabil va mai fi nevoie de cativa ani pana cand visul lui Zuckerberg va avea un contur mai clar definit, dar cu certitudine nu va intampina probleme din partea publicului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#realitate virtuala, #Oculus Rift ochelari, #aplicatii ochelari realitate virtuala , #Gadgeturi IT