Phableta, un moft ce tinde sa devina necesitate

Luni, 15 Aprilie 2013, ora 17:10
2688 citiri
Phableta, un moft ce tinde sa devina necesitate
Phableta devine din ce in ce mai agreata, atat de adeptii smartphone-urilor, cat si de cei ai tabletelor. Sursa foto: Reviews.cnet.com

Si telefon, dar si tableta in acelasi timp. Phableta. La inceput era un moft. O cumparau doar cei care vroiau sa atraga atentia. Acum, a fost descoperita de cei care ii apreciaza functiile si aplicatiile pe care nu le pot avea pe un smartphone, oricat de performat ar fi.

Specialistul in comunicatii, Ovidiu Leonte explica in amanunt pentru Acasa.ro care este rolul acestor phablete si cum se pozitioneaza acestea pe piata. Leonte spune ca aparitia telefoanelor mobile-tableta are mai multe motivatii, care nu tin doar de placere, de ceea ce specialistii in IT au inceput sa defineasca prin "experienta de utilizator".

Exista si motive pur tehnice, cum ar fi faptul ca, internetul incepand sa fie transferat din ce in ce mai mult - in special pe echipamentele mobile - in aplicatii, acest lucru aducand o scadere in utilizarea browserelor, a aparut controlul prin gestica.

Problema este insa ca, odata cu utilizarea degetelor pentru gesturi, o parte din contentul de pe ecran este obturat vederii, astfel incat apare o necesitate naturala de marire a suprafetei ecranului pentru integrarea controlului prin gesturi fara riscul de a pierde contactul vizual cu elemente importante ale aplicatii.

Din acest motiv, phablete de genul Note sunt dotate cu stilus. In plus, un smartphone mai mare permite integrarea mai multor dispozitive in echipament, cum ar fi localizatoare GPS, procesor mai mare (sau chiar al doilea procesor) pentru camera foto, RAM mai mult etc.

Gama Note de la Samsung (exceptand Galaxy Note 8, care are deja 8 inci), Nexus de la Google sau phabletele de la Lenovo incep sa fie utilizate cu o degajare din ce in ce mai mare.

Daca la sfarsitul lui 2011, atunci cand a fost lansat Samsung Note, cei ce il foloseau ieseau in evidenta imediat, cel tarziu la mijlocul anului urmator acest echipament, laolalta cu altele similare, puteau fi vazute cam peste tot.

Este foarte adevarat ca o parte dintre utilizatori ii foloseau - si continua sa o faca - doar functiile GSM si pe cele video, neavand ocazia sa exploateze capacitatile productive ale acestor echipamente.

"La inceput e ciudat, apoi te obisnuiesti"

"Personal, atunci cand am testat o perioada Samsung Note, am remarcat ca, dincolo de caracteristicile tehnice care fac ca aplicatiile sa functioneze fara nicio problema, ecranul mare mi-a oferit posibilitati pe care nu le puteam spera de la smartphone-urile pe care le avusesem.

Marimea ecranului deschide perspective unice care pot fi resimtite efectiv doar la utilizare. Si am trecut destul de repede peste ideea ca ar fi prea mare. La inceput poate sa para ciudat pentru utilizator, dar mai tarziu obisnuinta rezolva aceasta problema, explica Ovidiu Leonte.

Cert este insa ca, indiferent de care va fi calea pe care o va lua aspectul echipamentelor de comunicatii mobile in viitorul indepartat, in acest moment phableta castiga teren, smartphone-urile deja consacrate, cum ar fi iPhone, Samsung Galaxy, HTC sau Nokia Lumia apropiindu-se din ce in ce mai mult de dimensiunea care face ca un smartphone sa nu mai fie telefon, dar sa nu poata fi considerat nici tableta.

O dovada care vine in sprijinul acestei afirmatii este faptul ca Apple, desi a refuzat (in special pe vremea lui Steve Jobs) sa creeze smartphone-uri cu ecran mai mare de 3,5 inchi si tablete mai mici de 9,7 inchi pana spre sfarsitul anului trecut, acum ecranul lui iPhone 5 masoara 4 inchi.

Si chiar daca inca mai pare ciudat sa vezi pe cineva cu un ditamai telefonul la ureche, cel mai probabil ca, odata cu momentul in care marii producatori vor depasi dimensiunea de 5 inchi pentru echipamentele lor cele mai populare, ne vom obisnui cu astfel de imagini la fel cum ne-am obisnuit la sfarsitul mileniului trecut sa vedem pe cineva mergand pe strada si vorbind "singur" cu mana la ureche. Acum cine mai da importanta acestui aspect, mai ales ca toti facem acelasi lucru?

O fita pana la proba contrarie

In concluzie, cel mai probabil ca phableta este considerata fita pana cand este utilizata. Testarea ei va oferi o experienta care va depasi asteptarile si care nu va putea fi egalata de utilizarea unui smartphone.

Probabil ca in scurt timp vom spune ca iti dai seama ca traiesti la sfarsitul primului sfert al mileniului al treilea daca atunci cand iei geanta pentru laptop stai si te gandesti daca sa bagi in ea smartphone-ul sau laptopul, pentru ca ambele vor incapea la fix acolo (sa nu uitam ca si ecranele laptopurilor evolueaza, ele devenind din ce in ce mai mici).

#vanzari phablete, #functii phablete, #smartphone mare, #marime ecran smartphone , #Gadgeturi IT