Apple: Secretul profitului fabulos

Marti, 07 Februarie 2012, ora 12:16
1758 citiri
Apple: Secretul profitului fabulos

Pe spatele fiecarui iPod, iPhone, iPad si pe laptopurile Mac scrie "Conceput de Apple, asamblat in China". Insasi piesele provin de la 150 de companii din diferite parti ale lumii.

Majoritatea antenelor, sticlei, metalelor, senzorilor de siliciu este fabricata in strainatate. Modul in care Apple gaseste furnizorii pentru produsele sale tine de un protocol standard in industria tehnologiei. Pur si simplu, companiile electronice din Asia sunt mai accesibile si mai flexibile decat oriunde, potrivit CNN.

Insa fiind cea mai valoroasa companie de tehnologie din lume, Apple este vazuta ca model in afaceri de majoritatea celorlalte companii din industrie. Iar dependenta ei de mana de lucru ieftina de peste hotare - mai ales fabricile din China sub controlul Foxconn - a intrat in atentia mass-media, fiind dezbatuta de CNN sau New York Times.

Foxconn, detinut de Hon Hai Precision Industry se bazeaza pe Apple, fiind unul dintre principalii clienti, langa Amazon.com, Hewlett-Packard, Microsoft si alti giganti din aceasta industrie.

Apple a raportat nereguli la instalatiile sale, iar Foxconn a intrat in atentia publicului din cauza conditiilor de munca considerate "inumane" si a unui sir de sinucideri, in randul angajatilor, in anul 2010. Muncitorii care lucreaza in aceste fabrici trebuie sa munceasca fara oprire pentru a face fata cererii tot mai mari de produse Apple.

In ultimul trimestru al anului 2011, Apple a vandut 37 de milioane de iPhone-uri, 15,4 milioane de iPad-uri, 15,4 milioane de iPod-uri si 5,2 milioane de computere Mac, potrivit raportului financiar al companiei.

Acest volum de vanzari se traduce prin venituri de 46,3 miliarde de dolari si un profit de 13,1 miliarde de dolari, adica dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut.

De unde vine profitul Apple?

Sa luam exemplul iPhone. Iphone4S este vandut la pretul de 199 de dolari, daca clientul semneaza un contract pe 2 ani cu operatorul de telefonie. Insa companiile de telefonie cumpara aceste telefoane la preturi mult mai mari, in scopul de a le vinde mai ieftin, printr-un proces care se numeste subventionare. In cazul in care doresti un telefon "deblocat" sau cu cartela, asteapta sa platesti cel putin 649 de dolari companiei Apple.

Costurile pentru piese si pentru productie ale iPhone 4S sunt estimate la 196 de dolari, potrivit companiei de cercetare IHS iSuppli, adica cu 453 de dolari mai putin decat cere Apple pentru un telefon liber de contract.

Marketingul si cercetarea ar mai putea sa aduca ceva costuri in plus, insa oricat ar insemna, este clar ca Apple face un profit consistent cu fiecare telefon vandut, considera analistul iSuppli, Tom Dinges.

Apple are mai mult de 60 de mii de angajati, majoritatea lucrand in magazinele sale de retail. Pentru fabricarea si asamblarea pieselor, Apple dispune de o lunga lista de parteneri, pentru a nu deveni dependent de un anumit producator si pentru a obtine avantaje de la fiecare partener in parte.

Cu toate acestea, Apple se straduieste sa reduca numarul de companii partenere, potrivit lui Dinges. In acest fel, Apple isi creste influenta, fiind unul dintre cei mai puternici clienti.

In raportul asupra furnizorilor, Apple mentioneaza ca 156 de companii absorb aproximativ 97% din cheltuielile cu piesele si asamblarea. Asadar, sa te numeri printre cei 156 de furnizori ai unei companii atat de mari ca Apple, este un eveniment major si merita sa cedezi mult pentru a-ti pastra locul.

Iar Apple castiga.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#apple, #iphone4s, #ipad, #ipod, #mac , #Gadgeturi IT