Laptop furat de la NASA continea codurile de controlare a Statiei Spatiale Internationale

Vineri, 02 Martie 2012, ora 16:53
1649 citiri
Laptop furat de la NASA continea codurile de controlare a Statiei Spatiale Internationale

Un laptop furat de la NASA, in 2011, continea codurile de controlare a Statiei Spatiale Internationale (ISS), a anuntat, joi, inspectorul general al agentiei spatiale americane.

Paul K. Martin a precizat, joi, in fata Congresului american, intr-o marturie referitoare la provocarile cu care se confrunta NASA in domeniul securitatii datelor informatice, ca acel laptop se afla printre cele 48 de dispozitive electronice mobile apartinand agentiei americane care au fost furate sau pierdute in perioada aprilie 2009 - aprilie 2011, informeaza dailymail.co.uk.

Intr-un raport scris, el afirma: "Furtul din martie 2011 al unui laptop NASA a avut ca rezultat pierderea algoritmilor folositi pentru a comanda si a controla Statia Spatiala Internationala. Alte laptopuri pierdute sau furate contineau numere de asigurari sociale si date importante despre programele Constellation si Orion ale NASA".

Potrivit declaratiilor facute de Paul K. Martin, NASA a raportat 5.408 incidente din domeniul securitatii datelor informatice, intre 2010 si 2011. Acestea includ instalarea pe acele computere a unor software-uri periculoase sau accesarea sistemelor NASA de catre persoane neautorizate.

Paul K. Martin a atras atentia Congresului american asupra ratei foarte lente de criptare a datelor de pe laptopurile NASA si asupra lipsei unei activitati de monitorizare informatica.

Informatia despre furtul laptopului care continea codurile de controlare a ISS a fost facuta publica dupa aparitia recenta in presa americana a rezultatelor unui audit, potrivit caruia, din 1970, peste 500 de fragmente din roci lunare, meteoriti, comete si alte obiecte din spatiu au disparut, fiind furate sau pierdute.

ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se afla pe orbita terestra la o altitudine de 350 de kilometri, efectuand o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ ora. Cantarind peste 408 tone, ISS ofera un spatiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

#laptop furat NASA, #informatii statie spatiala internationala NASA, #informatii furate NASA , #Gadget PC