Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Statul "suge" toti banii din piata si blocheaza firmele

Statul "suge" toti banii din piata si blocheaza firmele

O data cu accentuarea crizei pe plan intern, blocajul financiar din economie a atins cote alarmante, intr-o buna masura, din cauza statului, desi acesta ar fi trebuit sa sprijine firmele.

"Blocajul financiar este in crestere, intr-o buna masura din cauza statului. Lucrarile sunt platite cu intarziere, TVA se ramburseaza cu intarziere si, in plus, Ministerul de Finante absoarbe toate lichiditatile din piata. In contextul crizei, blocarea de catre stat a 500 milioane euro, care reprezinta TVA restant catre firme, are efecte grave asupra economiei", spune expertul in fiscalitate Gabriel Biris.

 "Sarcina fiscala nu s-a redus, din contra, au crescut CAS-urile. Nu s-a facut nimic nici pentru aducerea in sfera fiscalizarii a cat mai multor venituri. In continuare exista multe salarii mari nedeclarate, iar pentru impozitarea celor care castiga din speculatii imobiliare nu s-a facut nimic. Toate acestea se vad la nivelul veniturilor bugetare", explica Biris.


Vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Iulian Groposila, apreciaza ca mediul de afaceri este anesteziat in prezent, in primul rand, din cauza blocajului financiar generat de stat, iar in al doilea rand, din cauza unui blocaj psihologic care se inregistreaza in zona investitorilor.


Acesta considera ca declinul economic este cauzat si de lipsa de masuri eficiente din partea statului. "Din pacate, anul acesta este unul ratat din punct de vedere economic. Asa cum am previzionat si la inceputul anului, inregistram regres economic, iar statul nu a impulsionat cu nimc mediul de afaceri. Multe cauze ale declinului economic puteau fi surmontate daca s-ar fi luat masuri eficiente la nivel guvernamental si daca ar fi tinut cont de propunerile mediului de afaceri", a conchis reprezentantul CNIPMMR.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1516 ori
Citeste mai multe despredeclin economie firme stat tva