Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Statul pierde anual aproape 600 milioane euro din salariile platite la gri

Statul pierde anual aproape 600 milioane euro din salariile platite la gri

Plata salariilor prin alte forme decat cartea de munca - precum drepturi de autor, microintreprinderi sau PFA - reduce veniturile statului cu aproape 600 milioane euro in acest an, valoare calculata la salariul mediu brut din ultima estimare pentru acest an a Comisiei de Prognoza, de 1.700 lei. Astfel, pentru un angajat cu un venit lunar brut de 1.700 de lei pe cartea de munca, angajatorul plateste la stat aproape 470 de lei, adica de doua ori si jumatate fata de cazul in care ar alege, spre exemplu, sa-si plateasca angajatul cu salariul minim pe cartea de munca si cu diferenta de bani pe drepturi de autor.


Tentatia de a plati impozite mai mici impinge tot mai multe firme din Romania sa-si plateasca angajatii cu salariul minim trecut pe cartea de munca si restul de bani prin alte forme de plata.


Din datele centralizate de ANAF, reiese ca 61,5% din fisele fiscale depuse de angajatori la Fisc in 2007 cuprind venituri pe cartea de munca la nivelul salariului minim pe economie.


Analistii economici sustin ca plata "la plic", cea mai raspandita modalitate de plata a angajatilor, este foarte greu de cuantificat la capitolul pierderi la bugetul asigurarilor sociale, insa atrag atentia ca exista alte trei forme de salarizare a caror valoare insumata a contributiilor la buget ar atinge anual aproape 600 de milioane euro.


Peste 37.000 de romani sunt platiti cu drepturi de autor, la care angajatorii economisesc anual peste 34 milioane euro


Pentru anul 2007, 37.061 persoane fizice au depus declaratii privind venitul realizat din drepturi de proprietate intelectuala, potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). In aceste cazuri, cele mai multe firme aleg sa-si plateasca angajatul cu salariul minim pe cartea de munca si cu diferenta de bani pe drepturi de autor caz.


La un venit lunar brut prognozat in acest an la 1.700 de lei, firma plateste statului un impozit de numai 190 lei. Agentul economic plateste astfel impozitul aferent salariului minim brut pe economie de 500 de lei si impozitul de 10% pentru diferenta de bani ce-i datoreaza angajatului. Angajatul primeste aceeasi suma de bani ca si in cazul in care isi primeste integral salariul pe cartea de munca, adica aproape 1.230 de lei.


Statul pierde insa, in medie, pentru fiecare angajat platit prin aceasta modalitate de salarizare 280 de lei, valoarea totala ridicandu-se, lunar, la 10,38 milioane lei.


Bugetul asigurarilor sociale de stat pierde, astfel, anual, aproape 125 milioane lei, echivalentul a 34,4 milioane euro, la un curs mediu de 3,63 lei pentru un euro, estimat de Comisia Nationala de Prognoza pentru 2008.


Plafonarea contributiilor la salariile mari poate aduce in plus statului 560 milioane euro anual


Specialistul pe probleme fiscale Gabriel Biris indica drept solutie pentru majorarea incasarilor statului plafonarea bazei de calcul pentru toate contributiile sociale la un nivel maxim de 6.000 de lei. Astfel, incasarile la bugetul consolidat cu cel putin 2 miliarde lei.


"Practic statul ar avea numai de castigat. Multi dintre cei care isi incaseaza veniturile prin alte forme de salarizare vor reintra in sistem pentru ca in acest caz contributiile catre bugetul de asigurari sociale ale unui angajat nu ar depasi echivalentul a 1.000 de euro. Statul ar castiga cel putin 560 de milioane de euro intr-un singur an daca ar opta pentru aceasta varianta", a declarat Biris, pentru NewsIn.


Specialistul pe probleme fiscale spune ca in Romania sunt inregistrate in acest moment 125.000 de firme cu un singur salariat ce au o cifra de afaceri totala de aproape 5 miliarde euro.


"Aceasta valoare ne arata ca media salariilor celor care nu doresc sa intre in sistemul de asigurari sociale este de 3.000 de euro. Daca ar fi sa-i adunam pe cei inregistrati la Fisc cu salarii mai mari de 6.000 de lei, ar reiesi ca in Romania exista peste 200.000 de persoane cu venituri lunare de peste 1.500 de euro", a precizat Biris.


Astfel, suma pe care o pierde statul in acest an prin plata salariatiilor cu drepturi de autor si din lipsa unei plafonari a contributiilor platite pentru salariile mai mari de 1.500 de euro depaseste valoarea de 594 milioane euro.


In Romania exista 4,83 milioane de angajati, din care 2,5 milioane lucreaza in mediul privat. In iulie, salariul mediu brut a ajuns la 1.738 lei (475 euro), in timp ce castigul salarial net realizat a fost de 1.308 lei (365 euro), potrivit Institutului National de Statistica.


Bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2008 prevede incasari din contributiile platite de angajatori si angajati de 30,67 miliarde lei (8,5 miliarde euro).


In 2007 au mai fost depuse la Fisc 630.000 fise fiscale 2, reprezentand venituri din salarii altele decat cele de la functia de baza, iar alte 924.706 persoane trebuie sa depuna declaratii privind veniturile realizate, altele decat salariile.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2424 ori