Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Majorarea pensiilor de la 1 octombrie ar putea adanci deficitul bugetar peste 3% din PIB

Majorarea pensiilor de la 1 octombrie ar putea adanci deficitul bugetar peste 3% din PIB

Decizia Executivului de a majora pensiile cu o luna mai devreme decat stabilise initial va avea efecte reduse asupra inflatiei, insa sporeste riscul adancirii in acest an a deficitului bugetar peste limita ceruta de Bruxelles, de 3% din produsul intern brut (PIB), sustin analistii economici. "Cresterea pensiilor incepand cu 1 octombrie se va intoarce ca un bumerang impotriva pensionarilor , prin cresterea tuturor preturilor, intrucat aceasta decizie contribuie la reaprinderea inflatiei. In plus, statul va trebui sa alimenteze anul viitor bugetul de pensii din alte resurse decat bugetul asigurarilor sociale, pentru ca nu cred ca aceasta crestere economica de 8-9% va putea fi sustinuta si in 2009", a declarat, pentru NewsIn, fostul ministru al finantelor, Ionut Popescu.


El considera ca sansele ca deficitul bugetar sa depaseasca nivelul de 3% din PIB au sporit foarte mult, ca urmare a devansarii cresterii pensiilor.


Dupa primele sapte luni ale acestui an, Finantele au anuntat un deficit al bugetului consolidat de 0,64% din produsul intern brut (PIB), fata de excedentele obtinute in aceeasi perioada in anii anteriori.


De altfel, evolutia bugetului din 2008, cu deficite inca de la jumatatea anului, ar putea semnala, spun analistii, ca tinta de deficit bugetar a Guvernului de dupa ultima rectificare din iulie, de 2,3% din PIB, pare prea optimista.


Analistul economic Ilie Serbanescu apreciaza ca efectele cresterii pensiilor vor fi resimtite din plin anul viitor.


"Economia Romaniei va deveni extrem de vulnerabila in 2009, cand nu vor mai exista bani pentru sustinerea acestor cresteri si vor trebui imprumutati bani din exterior. Cum costul finantarii creste pe plan international, rezulta ca va trebui sa platim scump pentru masurile populiste ale actualului guvern", a spus Serbanescu, pentru NewsIn.


Majorarea pensiilor va aduce pe deficit bugetul asigurarilor sociale si va forta Executivul sa ia bani din bugetul de stat, deja puternic deficitar. Or, avertizeaza analistii, Guvernul ar putea creste impozitele, solutia cea mai la indemana fiind majorarea in 2009 a taxei pe valoarea adaugata (TVA), mai usor de colectat si cu efecte care se resimt rapid in veniturile bugetare.


"Aceste cresteri abia daca vor acoperi majorarile facturilor la energie din acest an, insa este foarte posibil ca deficitul bugetar sa ajunga, astfel, la 3% din PIB. Cred ca in anii urmatori va fi nevoie de o politica mai sustinuta de crestere a veniturilor bugetare pentru a putea acoperi cresterea pensiilor, iar acest lucru se poate face prin majorarea TVA sau prin largirea bazei de impozitare", a declarat directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea, pentru NewsIn.


Avocatul Gabriel Biris considera ca majorarea pensiilor, incepand cu 1 octombrie, nu va afecta foarte mult inflatia, insa va creste riscul depasirii deficitului bugetar de 3% din PIB.


Biris propune, ca solutie, ca decizia de majorare a pensiilor sa fie urmata de cresterea salariului minim pe economie la 800 de lei si desprinderea acestuia de prestatiile sociale, pentru a creste incasarile la bugetul asigurarilor sociale.


Biris sustine ca majorarea cu 25% a salariului minim si plafonarea bazei de calcul la contributiile sociale la 6.000 de lei ar aduce inca 1,5 miliarde euro la bugetul de stat.  


Pensii marite, cu bani din transferuri de la bugetul de stat


Majorarile de pensii din acest an depasesc bugetul asigurarilor sociale, dupa o lunga perioada in care acesta a fost excedentar, astfel ca va fi nevoie de transferuri permanente de la bugetul de stat, si asa puternic deficitar.


De altfel, ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a estimat, pentru NewsIn, ca majorarea pensiilor din 1 octombrie va necesita transferul de la bugetul de stat a 1,37 miliarde lei (377 milioane euro), absorbind si excedentul de un miliard de lei de la fondul public de pensii estimat initial pentru finalul anului.


In noile conditii, incepand cu 1 octombrie, valoarea punctului de pensie va ajunge la 697,5 lei, iar de la 1 ianuarie 2009, in functie de salariul mediu, valoarea punctului de pensie poate ajunge la 730-750 de lei, a precizat Pacuraru.


Marti, guvernul a decis, sub amenintarea unei motiuni de cenzura din partea PSD, sa majoreze pensiile incepand cu 1 octombrie, cu o luna mai devreme decat stabilise initial.


Premierul Tariceanu a precizat ca, de la 1 octombrie, nu vor creste doar pensiile din sistemul public, ci si pensiile agricultorilor. Tot din 1 octombrie va incepe recalcularea pensiilorpentru persoanele care au fost incadrate in grupele I si II de munca.


Initial, Guvernul stabilise sa majoreze din noiembrie valoarea punctului de pensie pana la 697,5 lei, pentru ca din 1 ianuarie 2009, in functie de salariul mediu, valoarea punctului de pensie sa ajunga la 730-750 de lei.


Unii economisti estimau deja o depasire a plafonului de deficit bugetar impus de Bruxelles pentru 2009, in conditiile in care pensiile urmau sa fie majorate din noiembrie, decizie pe care Guvernul o luase cu gandul la alegerile legislative stabilite chiar pentru a 11-a luna a anului.


"Daca anul acesta exista un excedent, nu rezulta de nicaieri ca acesta se va mentine si anul viitor. Este posibil ca deficitul bugetului consolidat sa ajunga anul viitor la 3% din PIB, daca bugetul asigurarilor sociale se va alimenta de la bugetul de stat", declara, in 22 iulie, Economistul sef al BNR, Valentin Lazea .

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2843 ori