Impozitul forfetar are efect de bumerang

Marti, 14 Aprilie 2009, ora 10:08
1538 citiri
Impozitul forfetar are efect de bumerang

Desi e asteptat ca o solutie pentru veniturile bugetare si pentru evaziunea fiscala, noul bir va spori munca la negru si va ingrosa randurile somerilor.

Desi guvernul mizeaza pe impozitul forfetar ca pe o solutie pentru reducerea evaziunii fiscale, noul bir va avea un efect invers decat cel asteptat.

Mai mult, solutia gasita de Ministerul Finantelor pentru a aduce bani in plus la bugetul de stat va falimenta zeci de mii de intreprinderi mici si va genera zeci de mii de someri, considera oamenii de afaceri.

Sumele aduse in acest fel la vistieria statului vor fi contrabalansate de scaderi de incasari la contributiile sociale si de cheltuielile cu indemnizatiile de somaj.

Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al IMM-urilor, estimeaza ca un numar cuprins intre 50.000 si 100.000 de salariati isi vor pierde locurile de munca numai din cauza noului impozit.

Creste munca la negru

Avocatul Gabriel Biris ne-a declarat ca, in opinia sa, "impozitul forfetar nu trebuie gandit pe termen lung.

In paralel cu introducerea lui trebuie gasite solutii pentru reducerea evaziunii fiscale, cresterea gradului de conformare voluntara si largirea bazei de impozitare".

Pe termen lung, exista riscul cresterii evaziunii fiscale din cauza acestui impozit, a spus Biris.

El a explicat ca noua dare rezolva partial problema impozitului pe profit, insa bugetul are de pierdut in continuare din TVA, deoarece multe ve ni turi realizate nu sunt inregistrate. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#buget, #faliment, #impozit, #somaj , #stiri Gabriel Biris