Gabriel Biris: cota unica trebuie mentinuta

Marti, 13 Iulie 2010, ora 18:07
2013 citiri
Gabriel Biris: cota unica trebuie mentinuta

Introducerea unui sistem progresiv de impozitare ar crea discriminari si ar spori evaziunea fiscala, pe cand mentinerea cotei unice ar promova clasa medie, odata eliminate categoriile exceptate la plata, a declarat marti pentru NewsIn Gabriel Biris, partener al casei de avocatura Biris Goran.

Avocatul sustine ca nici un guvern nu a facut nimic pana in prezent pentru largirea bazei de impozitare. De-a lungul timpului, chiar si dupa introducerea cotei unice, s-au creat exceptii la plata pentru tranzactii speculative, fiind astfel avantajata patura bogata a populatiei, in defavoarea celor cu venituri salariale. Iar o posibila re-introducere a impozitului progresiv nu ar crea decat noi posibilitati de eludare a legii.

"In nici un sistem cu cote progresive ele nu sunt platite de bogati, ci marcheaza acordarea de deductibilitati si exceptii pentru cei care sunt capabili sa faca lobby", a declarat Biris, marti, pentru NewsIn.

"Oamenii bogati sunt bogati din castiguri de capital, nu din salarii," a mai spus Biris, explicand ca de la introducerea cotei unice si pana in prezent, au fost acordate o multime de exceptii de la impozitare, de exemplu, pentru speculatii imobiliare sau castiguri de capital.

Biris sustine ca prin supra-impozitarea muncii si sub-impozitarea capitalului, guvernele anterioare au impiedicat dezvoltarea clasei medii.

"In nici o guvernare responsabila clasa medie nu e supra-impozitata", a spus el.

In acelasi timp, introducerea unui sistem de impozitare dupa model suedez nu poate functiona in Romania, intrucat contribuabilii vor face tot posibilul sa intre in clase de impozitare inferioare si sa eludeze fiscul, conform experientei trecute.

"Ca sa faci un sistem ca in Suedia iti trebuie sute de ani de liberalism. La noi, cand legea este atat de putin respectata, iti bazezi incasarile pe colectare prin impunere voluntara. Or, ar trebui sa existe un nivel de incredere pentru a convinge oamenii sa plateasca", a adaugat avocatul.

Una din metodele de crestere a colectarii la buget ar fi largirea bazei de impozitare.

Economia subterana atinge 30% din PIB, iar scoaterea din economia gri a unei treimi din evazionisti ar aduce bugetului un plus necesar de 9 procente, explica Biris.

Pe piata tutunului, evaziunea atinge aproximativ 36% din total, conform studiilor efectuate de companii specializate. Iar introducerea unor cote progresive ar creste nivelul contrabandei, sustine Biris.

"Daca pe o piata ultra-reglementata cum este cea a tutunului contrabanda sare de 30%, ce te faci cu celelalte piete? Solutia cresterii colectarii la buget: o mai buna administrare", a mai spus Biris.

Luni, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat pentru un cotidian financiar ca guvernul urmareste introducerea cotei progresive de impozitare incepand cu anul 2011, fara a oferi detalii.

Biris sustine ca sunt sanse mari ca guvernul sa introduca aceasta masura, intrucat ea a mai fost supusa dezbaterii publice si anterior.

In acelasi timp, prim-vicepresedintele PDL Theodor Stolojan sustine ca introducerea impozitului progresiv ar fi o masura pripita ce va afecta investitiile, aratand in schimb ca este necesara o regandire a sistemului fiscal in ansamblul sau.

La randul sau, fostul ministru de Finante, Varujan Vosganian, a declarat marti pentru Antena 3 ca renuntarea la cota unica e o mare greseala, in conditiile in care tarile vecine nu numai ca au pastrat acest sistem, dar au si redus nivelul general al contributiilor, in criza. 

#biris, #cota, #impozitare, #unica , #stiri Gabriel Biris