Declaratiile pentru venituri independente, intre haos si nonsens

Miercuri, 25 August 2010, ora 09:04
2051 citiri
Declaratiile pentru venituri independente, intre haos si nonsens

Recentele modificari aduse Codului Fiscal, care i-au obligat pe cei cu venituri independente sa isi plateasca contributiile sociale la somaj, pensii si sanatate, au creat confuzie chiar si dupa publicarea normelor metodologice. Miercuri este ultima zi in care cei cu astfel de venituri isi mai pot depune declaratiile, dar vorbim in continuare de un nonsens, deoarece legea este incalcata tocmai de normele de aplicare.

Cei care nu isi depun declaratiile si nu isi platesc contributiile individuale risca amenzi de pana la 5.000 de lei si chiar completarea eronata poate fi taxata cu 600 de lei. Totusi, Guvernul care a redactat o Ordonanta cu greseli tehnice nu va plati nicio amenda.

Marea contradictie a Ordonantei de urgenta 58/2010 este articolul in care se precizeaza ca "obligatia declararii, calculului, retinerii si platii contributiilor prevazute la alineatul precedent revine platitorului de venit", normele publicate o luna mai tarziu aratand, insa, ca cel care primeste veniturile trebuie sa faca acest lucru.

Gabriel Biris, avocat specializat in fiscalitate, ne-a explicat ca trebuie sa se faca abstractie de faptul ca normele incalca legea pentru a stii ce e de facut.

"Normele metodologice nu trebuie sa adauge la lege si in niciun caz sa o contrazica. In ordonanta de urgenta se spune ca platitorul de venit are si obligatia sa declare. Dupa care, in norme, se detaliaza cum primitorul de venit declara si plateste. Pai platitor nu este acelasi lucru cu primitor", a declarat avocatul Gabriel Biris pentru Ziare.com.

"Cand au facut Ordonanta de Urgenta au facut o greseala tehnica, pur si simplu. Au spus 'platitorul' fara sa se gandeasca ca de fapt asta schimba cu totul sensul articolului. Ei au vrut sa se aplice articolul III la venituri din activitati independente. Ori sa spui ca platitorul de venit, o persoana care castiga dintr-o activitate independenta, trebuie sa declare si sa retina contributiile este un non-sens", a adaugat avocatul.

Pentru a se face mai usor inteles, Gabriel Biris a dat exemplul firmei de avocatura la care este partener fondator si care este o activitate independenta. Astfel, potrivit Ordonantei de Urgenta a Guvernului, clientii care il platesc pe avocat pentru serviciile sale ar trebui sa ii retina si contributiile sociale.

"Daca ar fi sa aplicam ad litteram aliniatul 4 din articolul III, ar insemna ca clientii nostri sa ne retina contributia la sanatate. Noi datoram contributia la sanatate, potrivit legii, la profit. Cum stie clientul meu cat e profitul meu cand nu il stiu eu pana nu se inchide luna. (...) E o debandada, dar speram ca va fi corectata cat de curand", a mai spus Biris pentru Ziare.com.

Nu mai conteaza cat castigi, ci cum

In opinia avocatului, sistemul pe care il avem este putred, iar astfel de modificari reprezinta doar niste "carpeli". El atrage atentia ca in "hatisul" de noi reglementari, exceptii si reguli combinate, sarcina fiscala nu mai depinde de cati bani castigi, ci de cum ii castigi - salariu, activitate independenta sau drepturi de autor.

"Eu as introduce toate contributiile sociale obligatorii in Codul Fiscal pentru a se asigura o reglementare unitara atat in ceea ce priveste terminologia, cat si baza de calcul", a spus Biris.

"As modifica legislatia astfel incat sumele de plata datorate la diverse fonduri - somaj, sanatate - sa nu mai depinda de cum obtii bani. Sa fie acelasi pentru toti. Din cauza asta ar trebui sa vorbim de un sistem unitar de pensii. Sa fie la fel, indiferent daca vorbim de contract de munca sa de drepturi de autor sau de PFA. Numai la modul de declarare si de plata efectiv sa vorbim de dependenti si independenti", a adaugat el.

De asemenea, avocatul considera ca Romania are nevoie de un nou sistem fiscal rezonabil si acceptabil care sa asigure suficiente venituri de buget.

"As pune un plafon la baza de calcul a contributiilor sociale care sa fie unul rezonabil. Cinci salarii mi se pare prea mult. Trebuie sa fie suficient de jos ca sa asigure cresterea gradului de conformare voluntara si suficient de sus ca sa nu destabilizeze bugetul. Daca il pui prea jos, riscul de a avea venituri prea mici este redus, dar daca pui si supape ca drepturi de autor, PFA-uri si alte chestii, atunci economia se duce la negru sau in offshore", a explicat el.

Ar mai fi nevoie si de un plafon mai mic pentru calcularea contributiilor, cele cinci salarii medii fiind o suma prea mare, mai crede avocatul specializat in drept fiscal. El da exemplul Slovaciei, al carei plafon este de 1.000 de euro, adica un salariu si jumatate. Asta in conditiile in care aduna la PIB cu 2% mai mult. Mult mai potrivit pentru Romania, crede Biris, ar fi un plafon de 3,5 salarii medii, adica 7.000 de lei. Astfel, bugetul de stat ar castiga aproximativ 3 miliarde de lei.

Contributiile pentru Sanatate se depun pana in 25 ianuarie

Potrivit legii, cateva sute de mii de romani cu venituri independente au obligatia de a depune cate o declaratie privind asigurarea in sistemul public de pensii, in sistemul asigurarilor pentru somaj, respectiv de a incheia contracte de asigurare in sistemul de asigurari sociale de sanatate.

Declaratiile de asigurare se depun o singura data, pana in data de 25 a lunii pentru luna anterioara la casa teritoriala de pensii si, dupa caz, la agentia pentru ocuparea fortei de munca din raza de domiciliu.

Aceste declaratii, in baza carora vor fi platite contributiile individuale, au fost publicate pe site-urile Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale si Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca.

In acelasi timp, cei care au venituri de natura profesionala cu caracter repetitiv trebuie sa plateasca contributiile sociale si pentru acestea. Acest lucru nu se aplica si in cazul celor care au si venituri de natura profesionala in mod ocazional.

In ceea ce priveste asigurarile de sanatate, plata se face pana in 25 ianuarie deoarece aceasta este reglementata din 2006 prin Legea 95. De aceea, nu e nevoie de declaratii lunare, au explicat pentru Mediafax reprezentantii CNAS.

De asemenea, presedintele CNAS, Lucian Duta, a declarat pentru Mediafax ca persoanele care obtin venituri din drepturi de autor, dar si pe cartea de munca platesc de doua ori contributia la asigurarile sociale de sanatate.

"Sunt trei situatii. Una care vizeaza persoanele ce obtin venituri, altele decat din drepturi de autor, si care platesc contributia la asigurarile de sanatate. Apoi, sunt cei care primesc venituri din drepturi de autor, dar au si carte de munca. Acestia platesc de doua ori contributia la asigurarile sociale de sanatate. Adica, o data pentru drepturile de autor, iar a doua oara pentru cartea de munca", a precizat presedintele CNAS.

Declaratii trebuie sa depuna chiar si cei care nu au venituri. Astfel, potrivit legii, acestia sunt obligati oricum sa depuna o notificare oficiala la casele judetene de pensii, la cele de sanatate, si la agentiile judetene de ocuparea fortei de munca, in care sa anunte ca nu au avut venituri in luna precedenta. Amenda este de 2.500 pana la 5.000 de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#declaratii, #venituri, #independente, #drepturi, #autor , #stiri Gabriel Biris