CIS: Procesul de consultare cu Ministerul Finantelor este deficitar

Marti, 13 Septembrie 2011, ora 15:45
1523 citiri
CIS: Procesul de consultare cu Ministerul Finantelor este deficitar

AmCham si Consiliul Investitorilor Straini din Romania (CIS) au elaborat o serie de masuri privind noua varianta a Codului Fiscal, aplicabila din 2012, reprezentantii celor doua organizatii apreciind ca, pana acum, procesul de consultare cu autoritatile a fost unul deficitar, potrivit NewsIn.

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham) si Consiliul Investitorilor Straini din Romania (CIS) au elaborat in iulie peste 220 de propuneri privind masuri tehnice si de politica fiscala care vizeaza imbunatatirea Codului Fiscal si a celui de procedura fiscala, propuneri inaintate Ministerului Finantelor Publice (MFP).

”Propunerile au fost discutate cu reprezentantii MFP, disponibilitatea aratata de acestia fiind incurajatoare, dar numai o parte dintre recomandarile noastre au fost luate in calcul. Procesul de consultare pe marginea ordonantelor privind modificarea Codului Fiscal si a Codului de procedura fiscala a fost unul deficitar. Speram sa fie luate in considerare in rescrierea noului Codul Fiscal, care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2012”, a declarat marti vicepresedintele AmCham, Ionut Simion.
 
Acesta a adaugat ca propunerile facute de organizatii urmaresc imbunatatirea activitatilor firmelor pe termen lung, desi pe termen scurt presupun pierderi pentru bugetul de stat.

”Probabil nu ne deranjeaza foarte mult ca nu sunt insusite propunerile noastre, ce ne deranjeaza este ca dau din cap cand ne intalnim si spun 'da, da da', si cand vine vorba de adoptare este 'nu, nu, nu'”, a precizat Simion.

La randul sau, Gabriel Biris, expert in impozite si taxe locale, considera ca neadoptarea propunerilor este mai mult legata de lipsa de responsabilitate a factorilor de decizie.

”De multe ori pur si simplu nu vor sa isi asume responsabilitati. Venim cu propuneri, ei nu le inteleg pentru ca nu au capacitatea tehnica, nu au incredere in oamenii tehnici de langa ei care le confirma recomandarile si pentru a nu-si asuma riscul sa faca vreo prostie, nu le fac”, este de parere Biris.

Masurile propuse de cele doua organizatii vizeaza imbunatatirea colectarii de taxe si impozite, impozitul pe profit, impozitul pe venit, taxa pe valoarea adaugata, accizele, impozitele si taxele locale, codul de procedura fiscala si proceduri vamale.

O astfel de propunere se refera la corelarea contributiilor sociale cu Codul Muncii, precum si acordarea de facilitati pentru operatorii din sectorul import – export.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
6 gadgeturi care facilitează succesul într-o întâlnire de business
Diversitatea informațiilor și situațiile complexe fac ca unele întâlniri de afaceri să fie solicitante. Lucrurile se pot complica, iar tu ești mai puțin concentrat pe rezultatul final. De...
#cod fiscal, #investitori straini, #taxe, #impozite , #stiri Gabriel Biris