Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Biris: Repatrierea si impozitarea sumelor ascunse in str?in?tate, o solutie pentru cresterea veniturilor bugetare

Biris: Repatrierea si impozitarea sumelor ascunse in str?in?tate, o solutie pentru cresterea veniturilor bugetare
Cresterea veniturilor bugetare poate fi realizata si prin alte masuri decat majorarea impozitelor, iar cresterea taxei pe valoare adaugata (TVA) nu este benefica pe termen mediu, pentru ca ar arata o slabiciune a economiei romanesti, a spus specialistul in probleme de fiscalitate Gabriel Biris."Cand auzim de cresterea impozitelor ar trebui sa ne gandim ca exista si alte solutii de sustinere a veniturilor bugetare. In plus, exista si anumiti baieti care sustin astfel de masuri pentru ca nu vor sa plateasca obligatii fiscale mai mari", a declarat, marti, Biris.


Una dintre masurile propuse de Biris este stimularea dezvoltarii companiilor de tip holding in Romania, care ar duce la dezvoltarea unei noi piete si ar transmite un semnal pozitiv pentru strainatate.In cadrul acestei masuri se poate vorbi despre exceptarea de la impozitare a veniturilor pe dividende indiferent de sursa si a castigurilor de capital din vanzarile de participatii in functie de criteriile de detinere.O alta masura ar fi facilitarea repatrierii sumelor "ascunse" in strainatate. O posibilitate ar fi aplicarea unui impozit modic de exemplu - de 5% pentru sumele repatriate - si declararea acestora intr-un anumit interval de timp.O alta posibilitate ar fi facilitarea declararii veniturilor obtinute anterior inregistrarii fiscale. In acest sens ar fi nevoie de stabilirea unui moment zero pentru taxarea veniturilor comeciale nou-declarate.Biris a dat drept exemplu in acest sens domeniul imobiliar unde, in ultimii ani, tranzactionarea pe persoane fizice "devenise un sport national".Astfel, Biris a mentionat ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) ar trebui sa aiba si un rol preventiv, in conditiile in care dezvoltatorii de proiecte rezidentiale au facut in ultimii ani multe speculatii cu tranzactiile pe persoane fizice pentru a evita plata TVA-ului.Referitor la o eventuala majorare a impozitelor, Biris spune ca eficienta unei astfel de masuri depinde de amploarea cresterilor aplicate."Exista un prag de rezistenta pe termen scurt. Daca majorezi taxa pe valoare adaugata s-ar putea sa creasca putin veniturile insa pe termen mediu nu ajuta cu nimic, mai ales ca in exterior o astfel de masua arata slabiciunea economiei. Sa nu uitam ca in plan european se vorbeste despre scaderea taxei pe valoare adaugata pentru stimularea economiei", a mai spus Biris.Biris a subliniat ca, in perioada de criza, problemele tind sa se agraveze si a adaugat ca, in astfel de conditii, este nevoie de masuri proactive. In acest sens, cresterea impozitului pe venit ar putea sa nu fie o solutie, in conditiile in care nivelul actual de 16% este deja prea mare pentru anumite segmente."In Romania se vorbeste de majorarea TVA in conditiile in care UE ia masuri de scadere a acesteia deoarece nu se doreste atingerea ariilor in care unii nu vor sa plateasca impozite", a mai spus Biris.Tot ca o posibila masura, el a indicat eliminarea deductibilitatii rezervelor din reevaluare si gestionarea valorii fiscale in functie de inflatie. In lipsa unor masuri care sa impoziteze corect domenii precum tranzactiile imobiliare, cresterea sarcinilor fiscale se poate duce pe munca, ceea ce poate avea efecte negative asupra economiei, a concluzionat Biris.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1403 ori