Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Biris: Majorarea TVA la 25% pentru produsele de lux este ilegala

Biris: Majorarea TVA la 25% pentru produsele de lux este ilegala
Majorarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) la 25% pentru produsele de lux, masura propusa in programul de guvernare al PD-L - PSD, este ilegala, deoarece legislatia europeana permite doar existenta a "cel mult doua cote reduse", a declarat specialistul in fiscalitate, Gabriel Biris."Directiva europeana prevede ca poti avea cel mult doua cote reduse, in textul legislativ nu se vorbeste de majorari. Pentru a putea duce TVA la produsele de lux la 25% trebuie mai intai sa majorezi aceasta taxa pentru toate grupele si apoi sa incepi sa scazi, ceea nu se va intampla", a mai explicat Biris.


El subliniaza ca, in total, in orice stat membru al UE, pot exista trei cote pentru TVA.Biris a adaugat ca aceasta masura ar fi oricum ineficienta, in conditiile in care majoritatea romanilor achizitioneaza astfel de bunuri din strainatate, unde sunt mai ieftine ca in Romania.In prezent, in statele dezvoltate ale Uniunii Europene, tendinta este de reducere a fiscalitatii, ca masura care sa sustina economiile nationale, afectate de criza financiara globala.Specialistul in probleme de fiscalitate a mentionat ca scaderea TVA la alimente pana la 5% este, de asemenea, improbabila.

La energie, scaderea TVA ar fi eficienta, la alimente ramane la vanzator
"La energia furnizata, de exemplu, este vorba despre pretul reglementat plus TVA, deci diferenta se vede imediat la contribuabil. In schimb, la alimente, o scadere a TVA ar ramane in buzunarul vanzatorului, nu s-ar vedea in pretul de la raft. Practic, prin aceasta masura, diferenta se vede in cresterea de marja a retailerilor", a afirmat Biris.El considera ca ar putea fi nevoie, pentru primele sase luni ale anului urmator, de adoptarea unui moratoriu, care sa amane orice masuri care ar putea spori deficitul bugetar, "inclusiv cresterile salariale".Biris le-a propus celor din noua guvernare o serie de masuri de modificare a codului fiscal, menite sa duca la cresterea veniturilor bugetare cu 2 puncte procentuale din produsul intern brut (PIB).Neaplicarea modificarilor de cod fiscal necesare a privat bugetul de 14 miliarde euro in ultimii 4 aniPrinte acestea se numara plafonarea bazei de calcul la contributiile sociale si clarificarea impozitarii in sectorul imobiliar.In acest sens, un pas ar fi eliminarea distorsiunilor la impozitele pe cladiri. Biris spune ca impozitarea acestora ar trebui sa se faca in functie de destinatia imobilului, nu prin diferentierea intre statutul de persoana fizica sau juridica, asa cum este in prezent."Modul de calcul sanctioneaza, practic, eficienta si calitatea constructiei, pentru ca se taxeaza la valoarea contabila. Astfel, cu cat ai construit mai eficient si mai modern, cu atat te costa mai mult", a mai spus Gabriel Biris.El estimeaza ca neaplicarea la timp a acestor modificari ale codului fiscal, respectiv in urma cu patru ani, a privat bugetul de cate 3 puncte procentuale din PIB in fiecare an."Cumulat, daca facem o medie, este vorba de cel putin 14 miliarde euro care puteau sa intre la buget in ultimii ani si nu au intrat", a completat specialistul in fiscalitate.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1559 ori