Cat de eficienta este strategia anti-offshore a Comisiei Europene si ce oameni romani de afaceri vor fi afectati

Marti, 03 Decembrie 2013, ora 07:00
3483 citiri
Cat de eficienta este strategia anti-offshore a Comisiei Europene si ce oameni romani de afaceri vor fi afectati
Dinu Patriciu, Sorion Ovidiu Vantu si Dan Voiculescu

Autoritatile europene cauta solutii pentru a le "veni de hac" companiilor care isi deschid sedii in "paradisuri fiscale" prin introducerea obligativitatii de a declara taxele platite in fiecare tara in care au subsidiare. Pe lista companiilor "vizate" de masura sunt Google, Starbuck sau Microsoft. In Romania, oameni de afaceri precum Dinu Patriciu, Sorin Ovidiu Vatu sau Dan Voiculescu ar avea de pierdut din schimbarea regimului fiscal.

Algirdas Seneta, comisarul european responsabil cu fiscalitatea in UE, si-a anuntat intentia de a introduce incepand de la anul o clauza anti-abuz care sa vizeze societatiile comerciale care si-au creat sedii in cutiile postale pentru a beneficia de un regim fiscal mai avantajos, scrie Euractiv. Potrivit publicatiei, tarile cele mai afectate vor fi Luxemburg si Irlanda. Comisarul vrea sa introduca obligativitatea de a declara ce taxe platesc companiile in fiecare tara in care au subsidiare.

Obligand companii importante sa declare ce taxe platesc, comisarul Seneta spera ca ele se vor teme de reactia clientilor si vor fi nevoite sa plateasca taxe mai mari. Metodele de a evita plata taxelor folosite de Starbucks, Apple sau Amazon a facut ca autoritatile sa puna "planificarea fiscala agresiva" pe lista prioritatilor politice din acest an.

"La nivel declarativ poate sa fie o intentie buna in sensul ca se incearca trasparentizarea, dar la nivel practic nu stiu cum o sa faca asta. In general, companiile nu prea au subsidiare in astfel de zone, sunt actionarii care au companii in alte zone, deci depinde de modul in care va fi reglementata. In momentul de fata sunt tot felul de reglementari atat din partea UE cat si din partea OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development), dar si Statele Unite (North American Free Trade Agreement - NAFTA) care converg in aceasta directie. Este evident pentru toata lumea ca pe termen mediu si lung, statele vor cauta si vor gasi instrumente din ce in ce mai eficiente de lupta impotriva "planificarii fiscale agresive", a declarat pentru Business24 Gabriel Biris, specialist in fiscalitate.

Cine sunt oamenii de afaceri din Romania care vor suferi dupa offshore-uri

Dinu Patriciu este "patrintele offshore-urilor din Romania" daca tinem cont de faptul ca prima companie infiintata dupa Revolutie la care a devenit asociat avea ca ationar majoritar un offshore cu o istorie incalcita.

Firma Alpha Constructii si Investitii Imobiliare, prima societate comerciala infiintata dupa Revolutie, are in momentul de fata ca actionar majoritar (55,01%) Astra Investitii Imobiliare, un offshore. Astra Investitii Imobiliare a fost vanduta, in 2008, de compania controlata de Dinu Patriciu - Rompetrol SA, unui offshore cipriot - DSP Investments, care ar fi controlat tot de miliardar. Suma tranzactiei s-a ridicat la 33,85 de milioane de dolari.

In prezent, compania de constructii Astra Investitii, cu sediul in vila din strada Mircea Eliade, este detinuta de DPGP Astra (aproape 99% din actiuni), companie cu sediul in Luxemburg si de DPGP Romania, companie tot cu sediul in Luxemburg (1%).

Sorin Ovidiu Vantu,supranumit si "Regele offshore-urilor" a folosit nu mai putin de 22 de companii pentru delapidarea Petromservice.

Cu alte sase companii offshore- Tabor Projects Limited, Brendelco Limited, Karaka Holdings Limited, Karo Holdings Limited, Kauri Holdings Limited si SC PSV Company SA - Vantu a dat in judecata autoritatile din Republica Moldova pentru a obtine capitalul investit la Investprivatbank, careia autoritatile i-au retras licenta.

Dan Voiculescu are, la randul lui, afaceri cu offshore-uri. El a ales Cipru pentru a "duce" profitul companiilor din Romania prin companiile Crescent Comercial & Maritime si Crescent Comercial.

O baza comuna de taxare pentru firmele din UE, un proiect care se misca cu pasi de melc

Autoritatile europene nu sunt la prima incercare de a le veni "de hac" offshore-urilor. Un alt proiect al Comisiei viza introducerea unei baze comune de taxare pentru firme la nivel european. Potrivit lui Gabriel Biris, daca se va aplica aceasta masura, firmele din Romania se vor numara printre cei mai mari pierdanti.

"Commun Consolidated Corporate Tax Base (CCCTB) este un proiect al Comisiei. A circulat si un studiu foarte amanuntit cu privire la impactul pentru diferite state europene, cine vor fi castigatorii, cine vor pierde. Romania era "big time looser", ca de obicei. Companiile care au operatiuni in mai multe state din UE depun mai multe declaratii in tara in care isi aleg, in care au sediul principal de activitate, platesc impozitul acolo si sunt niste chei de alocare intre state", a explicat avocatul Gabriel Biris.

Germania si Franta isi doresc implementarea acestui sistem, intrucat marile companii transnationale sunt atrase de un nivel redus al impozitarii directe, cum este in Romania, de 16%, fata de nivelul impozitarii directe din Germania, de 40%.

"Noi pierdem si PIB, si locuri de munca, si venituri la bugetul de stat. Ce-ar putea sa castige companiile?! Initiatorii acestei legi spun ca firmele ar putea sa castige simplificarea modului de calcul al impozitului pe profit. Pe de alta parte, fiecare filiala va aplica prevederile locale in ceea ce priveste contabilitatea. Franta este cel mai mare castigator al sistemului, in timp ce Germania are multe locuri unde pierde prin aceasta lege", a declarat Gabriel Biris.

Off-shore-urile le dau batai de cap americanilor

Statele Unite ar putea reduce semnificativ deficitul bugetar daca ar taxa profiturile de aproape 750 miliarde de dolari pastrate de cele mai mari 20 de corporatii americane in conturi offshore.

Lideri la profiturile din strainatate sunt General Electric (108 miliarde de dolari), Microsoft (76,4 miliarde de dolari) si Pfizer (73 miliarde de dolari). Top 10 este completat de IBM (44,4 miliarde de dolari), Exxon Mobil (43 miliarde dolari), Citigroup (42,6 miliarde dolari), Procter & Gamble (42 miliarde dolari), Johnson & Johnson (41,6 miliarde dolari), Apple (40,4 miliarde dolari) si HP (33,4 miliarde dolari).

Criticii corporatiilor sustin ca prea multe dintre acestea folosesc firme paravan pentru a-si ascunde profiturile in afara tarii, in timp ce organizatiile de lobby cer scutiri de taxe pentru aducerea banilor in SUA, afirmand ca aceste profituri pot fi folosite pentru a extinde afacerile, creand astfel locuri de munca.

Incercari romanesti de a "pune taxe" pe off-shore-uri

Si autorititatile din Romania au cautat solutii pentru a opri "scurgerea" banilor catre paradisurile fiscale. S-a propus modificarea Codului fiscal, prin impunerea unui impozit de 50% pentru tranzactiile catre tari cu care Romania nu are conventie pentru schimbul de informatii. Totusi, potrivit specialistilor masura nu ii incurca deloc pe evazionisti, care au gasit deja mai multe cai de ocolire a suprataxarii.

Compania din Romania nu va mai face plati direct catre offshore, ci prin intermediul unui stat care percepe impozit mic si cu care Romania are conventie, precum Bulgaria sau Cipru, care practica impozit de 10%, dar care nu are reglementari atat de stricte in privinta transferurilor catre paradisuri fiscale. Si nu este ilegal.

O alta cale si mai simpla este constituirea unui cont extern, spre exemplu in Ungaria, din care banii vor fi virati catre offshore. Tranzactia nu intra in evidenta Fiscului din aceste tari, ci sub supravegherea autoritatilor din paradisul fiscal.

#off shore legislatie, #masuri UE offshore, #legislatie europeana companii offshore , #Afaceri