Zeci de vulcani au fost descoperiti sub gheata din Antarctica - de ce sunt periculosi

Duminica, 13 August 2017, ora 17:07
969 citiri
Zeci de vulcani au fost descoperiti sub gheata din Antarctica - de ce sunt periculosi
Foto: Pixabay

Oamenii de stiinta au descoperit 91 de vulcani sub gheata din Antarctica. Acestia se alatura celor 47 deja cunoscuti de cercetatori.

Practic, aceasta este cea mai mare regiune vulcanica de pe Pamant si se afla la doi kilometri sub suprafata foii de gheata care acopera vestul Antarticii, arata The Guardian. Oamenii de stiinta spun ca aceasta regiune ar putea sa intreaca creasta vulcanica din Africa de Est, care e considerata regiunea cu cei mai multi vulcani.

Vulcanii descoperiti acum de cercetatorii de la Universitatea din Edinburgh sunt foarte inalti, cel mai mare fiind comparabil cu muntele Eiger, care are aproape 4.000 de metri.

Pe cat de interesanta este descoperirea pe atat de multa ingrijorare aduce in randul oamenilor de stiinta. Acestia sustin ca daca unul dintre vulcani ar erupe, ar destabiliza gheata, care ar putea ajunge in mare, ceea ce ar putea produce cresterea nivelului marii.

Citeste si Un om de stiinta avertizeaza: Prabusirea platformei de gheata din Antarctica de Vest ar creste nivelul marilor cu 3 metri

"Intrebarea este: cat de activi sunt vulcanii? Acesta este un lucru pe care trebuie sa il aflam cat mai repede posibil", a spus Robert Bingham, unul dintre autorii descoperirii.

Cei 91 de vulcani au inaltime cuprinsa intre 100 de metri si 3.850 de metri. Toti afla sub gheata, care poate atinge pe alocuri si patru kilometri inaltime.

Oamenii de stiinta vor continua ceretarile in zona, fiind convinsi ca mai sunt si alti vulcani nedescoperiti.

A.G. ...citeste mai departe despre "Zeci de vulcani au fost descoperiti sub gheata din Antarctica - de ce sunt periculosi" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#vulcani gheata Antarctica, #vulcani inalti gheata Antarctica, #vulcani Antarctica , #Stiri Funny