Un microsatelit confirma teoria relativitatii generale a lui Einstein cu o precizie fara precedent

Marti, 05 Decembrie 2017, ora 09:32
1108 citiri
Un microsatelit confirma teoria relativitatii generale a lui Einstein cu o precizie fara precedent
Foto: captura video Facebook/CNES

Micul satelit Microscope a confirmat teoria relativitatii generale a lui Albert Einstein "cu o precizie fara precedent", a anuntat agentia spatiala franceza CNES, cu prilejul prezentarii primelor rezultate ale acestei misiuni inca in curs.

Microsatelitul francez a fost lansat in spatiu in aprilie 2016 pentru a incerca sa descopere o bresa in teoria elaborata in urma cu un secol de celebrul fizician. Pana acum insa nu a reusit, potrivit AFP.

Aflat la o distanta de 710 km de Terra, Microscope are misiunea de a testa in vid si in spatiu universalitatea caderii libere, avand drept obiectiv atingerea unei precizii de 100 de ori mai mare decat pe Terra.

Savantul toscan Galileo este acela care a elaborat la inceputul secolului al XVII-lea teoria ca toate corpurile, indiferent de masa sau compozitie, cad in acelasi mod in gravitatia terestra in conditiile unei frecari cu aerul neglijabile.

Universalitatea caderii libere poate fi perceputa ca insemnand o "echivalenta" intre forta gravitationala si "fortele de inertie" care apar cand, de exemplu, are loc o miscare de acceleratie.

Albert Einstein a facut din principiul echivalentei intre gravitatie si acceleratie stalpul teoriei sale a relativitatii generale.

Pe Terra, principiul echivalentei a fost verificat cu un grad de precizie relativa de pana la a 13-a zecimala.

Obiectivul misiunii Microscope, care ar urma sa dureze pana la sfarsitul lui 2018, este de a ajunge la un grad de precizie de pana la a 15-a zecimala.

Luni, cercetatorii au publicat in revista Physical Review Letters primele rezultate bazate pe analiza a 10% din datele deja adunate de satelit, ale carui instrumente au reusit sa atinga o precizie de pana la a 14-a zecimala.

"In termeni de precizie, ne descurcam deja de zece ori mai bine decat cele mai bune experiente de pe Terra care au testat principiul echivalentei", a declarat pentru AFP Pierre-Yves Guidotti, responsabil pentru proiectul de exploatare a Microscope la CNES.

"Este o veste buna in sensul ca asta spune ca teoria lui Einstein este inca si mai adevarata decat se credea", a spus si fizicianul Thibault Damour, coautor al studiului. "Insa pentru teoreticienii fizicii ar fi fost si mai excitant daca s-a fi descoperit ceva nou", a adaugat el.

...citeste mai departe despre "Un microsatelit confirma teoria relativitatii generale a lui Einstein cu o precizie fara precedent" pe Ziare.com

#confirmare teoria relativitatii lui Einstein , #Stiri Funny