Un brasovean a facut un motor unic in lume, realizat cu imprimanta 3D (Video)

Marti, 09 Mai 2017, ora 10:22
1526 citiri
Un brasovean a facut un motor unic in lume, realizat cu imprimanta 3D (Video)
Foto: captura Youtube

Valentin Stamate, cercetator la Universitatea "Transilvania" din Brasov, a inventat primul motor termic in doi timpi, cu componente realizate prin printare 3D, din pulberi metalice.

Cercetatorul brasovean a explicat ca prototipul este primul de acest gen din lume, realizat prin printare 3D. Motorul este unul de avion, de 10 cm cubi, cu 10.000 de rotatii pe minut.

"Este vorba de primul motor termic in doi timpi realizat cu componente printate 3D, din pulberi metalice, pe imprimante special facute in acest sens. Avem printate blocul motor, chiulasa si pistonul care sunt printate din pulbere de aluminiu pe o imprimanta SLM. Tot pe acest tip de imprimanta au fost printate arborele interior si distribuitorul carburatorului.

Pe o imprimanta asemanatoare, de data aceasta de tip SLS au fost printate toba de esapament, capacul de inchidere al blocului motor, carburatorul, camasa cilindrului si biela. Este un motor de avion si ajunge la o turatie de 10.000 de rotatii pe minut. Functioneaza cu o bujie incandescenta, iar combustibilul folosit este metanol amestecat cu ulei", a declarat cercetatorul Valentin Stamate.

Singurele componente care nu au fost realizate prin printare sunt elicea (care este din lemn), conul de antrenare cu sistemul prindere, rulmentii de sustinere, suruburile, piulitele si bujia.

Pentru realizarea lui s-au cheltuit in jur de 20.000 de euro, suma alocata de Universitatea "Transilvania", iar cercetarea si realizarea motorului a durat doi ani.

Realizarea acestui motor este extrem de utila pentru ca pe viitor se va putea renunta la fabricarea matritelor pentru care costurile de productie sunt foarte mari si se va realiza prototipul in sine prin tehnologia de printare 3D, iar apoi se poate trece la productia in serie a produsului.

...citeste mai departe despre "Un brasovean a facut un motor unic in lume, realizat cu imprimanta 3D (Video)" pe Ziare.com

#roman creat motor unic, #motor termic in doi timpi, #motor unic lume roman , #Stiri Funny