Stiinta confirma vechimea mortarului care sustine placa de pe Mormantul Sfant

Joi, 30 Noiembrie 2017, ora 12:16
1043 citiri

Analizele efectuate in situl considerat a fi mormantul lui Iisus Hristos au datat in secolul al IV-lea materialele utilizate la acoperirea acestuia, confirmand astfel informatiile istoricilor, a indicat marti un om de stiinta implicat in aceasta lucrare.

Chiar daca nu ofera din punct de vedere stiintific dovada ca Hristos a fost ingropat in acest loc din Ierusalim, analizele recente sustin informatiile potrivit carora romanii au ridicat un monument la circa 300 de ani dupa moartea lui Iisus.

Aceasta este prima data cand au fost efectuate astfel de analize in acest sit unde a fost construita ulterior Biserica Sfantului Mormant din Orasul Vechi din Ierusalim.

Concluzia vine dupa deschiderea, in octombrie 2016, pentru prima data in ultimele cel putin doua secole, a presupusului mormant al lui Hristos.

Placa de marmura care acopera Sfantul Mormant situat intr-un edicul din biserica a fost mutata in timpul unui proces ce a durat trei zile in cadrul lucrarilor de restaurare a acestei constructii.

Cercetatoarea Antonia Moropoulou, care coordoneaza lucrarile de restaurare, a declarat pentru AFP ca mortarul care a sigilat placa de marmura a mormantului dateaza din secolul al IV-lea al erei crestine.

Aceste concluzii sustin informatiile din scrierile istorice conform carora romanii au construit pe acest sit un monument in jurul anului 326, in timpul domniei imparatului Constantin I care a favorizat raspandirea crestinismului in imperiu.

"Aceasta este o descoperire foarte importanta ce confirma, asa cum este dovedit istoric, faptul ca (imparatul) Constantin cel Mare a acoperit cu placa de marmura mormantul lui Hristos", a explicat Moropoulou, specialist in conservare in cadrul Universitatii Nationale Tehnice din Atena.

Datarea mortarului reflecta o continuitate istorica in ceea ce priveste acest sit, de-a lungul erei bizantine, a cruciadelor, a Renasterii si mai departe, a adaugat specialista.

Conform traditiei crestine, trupul lui Iisus a fost asezat pe un pat funerar sculptat in stanca dupa rastignirea sa de catre romani in anul 30 sau 33.

Potrivit credintei crestine, Hristos a inviat, iar trupul sau era disparut cand femeile au venit sa-i unga trupul la trei zile dupa inmormantare.

In secolul al IV-lea, Constantin a ordonat ridicarea pe acest loc a unui mare complex crestin, intr-o epoca in care in Imperiul Roman incepuse convertirea la crestinism.

De atunci, mai multe constructii au fost ridicate in succesiune pe locul presupus ...citeste mai departe despre "Stiinta confirma vechimea mortarului care sustine placa de pe Mormantul Sfant" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#mormant Iisus Hristos, #mormantul sfant Iisus Hristos , #Stiri Funny