Spionii rusi erau "alcoolici" si "incompetenti", dezvaluie documente din anii '40

Marti, 08 Iulie 2014, ora 08:57
1183 citiri
Spionii rusi erau "alcoolici" si "incompetenti", dezvaluie documente din anii '40

Spionii fostei Uniuni Sovietice care operau in Marea Britanie la finele anilor '40 erau "alcoolici" si "incompetenti", conform documentlor trimise autoritatilor britanice de un fost arhivist al KGB in 1992 si date publicitatii pentru prima data luni, la Cambridge, relateaza AFP.

La Churchill Archive Center din Cambridge, vizitatorii pot de acum sa consulte 19 mape cu documente colectate de Vasili Mitrohin, arhivist al serviciilor secrete ruse intre 1972 si 1984. In aceasta colectie de arhive - cea mai completa din istoria spionajului de dupa FBI-ul american - apar numele a peste 200 de spioni de nationalitate britanica ce au lucrat pentru KGB.

Printre acestia se numara un grup de cinci agenti recrutati in anii 1930 la Universitatea Cambridge si care ocupau diverse posturi in serviciile de informatii interne (MI5) si externe (MI6) britanice, informeaza Mediafax.

Cine erau spionii URSS

Documentele realizeaza un protret deloc flatant al celor cinci membri ai "Cambridge Five". Unul dintre ei, Donald Duart Maclean, este descris ca o persoana "constant alcoolizata" si "nu prea dotata pentru a pastra secrete".

In timp ce era in stare de ebrietate, el le-a dezvaluit partenerei si fratelui sau ca lucreaza pentru KGB.

Guy Burgess, si el aflat "in mod constant sub influenta alcoolului", a scapat pe jos dosarele furate de la Ministerul Afacerilor Externe, in momentul in care iesea dintr-un bar.

Dar arhivele ofera si o perspectiva a muncii depuse de acesti agenti in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si, apoi, in timpul Razboiului Rece. Guy Burgess a reusit, spre exemplu, sa le transmita rusilor nu mai putin de 389 de documente secrete in primele sase luni ale lui 1945, precum si alte 168 in decembrie 1949.

Arhivele lui Mitrohin dezvaluie, de asemenea, ca sovieticii amplasasera ascunzatori cu arme usoare pentru agentii lor "in jurul principalelor orase" ale unor tari NATO.

"Amploarea si forta acestei colectii ne ofera o perspectiva inedita asupra activitatilor KGB in mare parte din Razboiul Rece", explica profesorul Christopher Andrew, primul istoric care a lucrat la aceste arhive si un prieten vechi al lui Mitrohin, decedat in 2004 la varsta de 81 de ani.

Dezamagit de partidul comunist al Uniunii Sovietice, fostul angajat al KGB a profitat de accesul sau nelimitat la arhive pentru a lua notite si a face copii ale acestora, inainte de a le transmite ambasadei britanice in 1992.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#spioni Rusia, #spioni anglia , #Stiri Funny