Pamantul a stat doi ani in intuneric, dupa impactul cu asteroidul care a dus la disparitia dinozaurilor. Efectele au fost dramatice

Sambata, 26 August 2017, ora 17:26
1197 citiri
Pamantul a stat doi ani in intuneric, dupa impactul cu asteroidul care a dus la disparitia dinozaurilor. Efectele au fost dramatice
Foto: nasa.gov

Cele doua minute de intuneric provocate de eclipsa totala de Soare produsa luni, 21 august, nu inseamna nimic prin comparatie cu intunericul ce a cuprins Pamantul vreme de 2 ani dupa impactul cu asteroidul de 10 kilometri in diametru ce a dus la disparitia dinozaurilor, in urma cu 65,5 milioane de ani, conform unui nou studiu publicat in ultimul numar al revistei Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), informeaza Live Science.

Intunericul a fost provocat, printre altele, de colosala cantitate de funingine care a ajuns in atmosfera de la incendiile de vegetatie care au cuprins planeta dupa impact.

Fara lumina solara, planetele nu au mai putut realiza fotosinteza, iar planeta s-a racit in mod drastic. Acesti doi factori au avut probabil cea mai mare influenta asupra prabusirii lanturilor trofice la nivelul planetei, conducand la disparitia in masa care a pus capat erei dinozaurilor.

Acest studiu explica circumstantele in care peste 75% dintre toate speciile, inclusiv dinozaurii nezburatori, asa cum era temutul Tyrannosaurus rex si marile reptile marine, precum plesiosaurii, animale de prada aflate la capatul superior al lantului trofic, au disparut cu desavarsire dupa impactul cu un meteorit produs in zona Peninsulei mexicane Yucatan.

Impactul cu un asteroid cu diametrul de 10 kilometri a declansat seisme, eruptii vulcanice si valuri tsunami in lant, conform oamenilor de stiinta. Meteoritul s-a prabusit cu o viteza atat de mare incat rocile din zona de impact au fost vaporizate si proiectate pana la mari inaltimi in atmosfera unde s-au condensat formand niste mici particule denumite "sferule".

Cand aceste sferule au cazut inapoi pe Pamant, s-au frecat de moleculele de aer devenind suficient de fierbinti pentru a declansa incendii de vegetatie peste tot pe glob. Un strat subtire de sferule care au cazut pe Pamant poate fi observat inca deasupra straturilor geologice din acea perioada de timp.

Majoritatea animalelor terestre mari din Mezozoic au murit imediat dupa impact, "dar animalele marine si cele care se puteau ascunde in vizuini subterane sau care puteau sa ramana sub apa pentru perioade mai mari de timp ar fi putut supravietui", conform coordonatorului acestui studiu, Charles Bardeen, cercetator la Centrul National pentru Studii Atmosferice (NCAR) din Boulder, Colorado.

"Studiul nostru preia povestea imediat dupa efectele initiale - dupa cutremure si tsunamiuri si incendii (...) Am cautat sa aflam care au fost consec ...citeste mai departe despre "Pamantul a stat doi ani in intuneric, dupa impactul cu asteroidul care a dus la disparitia dinozaurilor. Efectele au fost dramatice" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Pamant doi ani intuneric, #Pamant intuneric asteroid dinozauri , #Stiri Funny