Inventii de la Craiova: Avion cu celule solare si energie extrasa din lamaie

Sambata, 13 Mai 2017, ora 19:06
1248 citiri
Inventii de la Craiova: Avion cu celule solare si energie extrasa din lamaie
Foto: Facebook/Centrul de Consiliere si Orientare in Cariera - Universitatea din Craiova

Un avion cu celule solare, energie extrasa din lamaie si cartofi, roboti si masini electrice au fost prezentate la Universitatea din Craiova, unde a avut loc "Noaptea alba a experimentului stiintific".

Studenti ai Universitatii din Craiova de la mai multe specializari si-au prezentat inventiile si experimentele la care lucreaza.

Arthur Cretu, din Chisinau, student in ultimul an la Facultatea de Inginerie Electrica din Craiova, a venit la eveniment cu inventia sa, la care a lucrat timp de un an: un avion usor care functioneaza pe baza celulelor solare.

"Am realizat un aeromodel care zboara cu energie solara. Isi asigura functionalitatea pe intreaga zi. Este facut mai mult pentru supraveghere aeriana, dar poate fi utilizat si in alte aplicatii, cum ar fi cartografierea, daca este asigurata cu echipamentul necesar, senzor pentru noxe si alte.

Am muncit la el mai mult de un an, de la proiectare pana la executare. Am avut si suport didactic si inginer, dar executarea fizica am facut-o eu singur", a spus studentul.

Investitia in acest aeromodel s-a ridicat la peste 4.000 lei.

Studentii si cercetatorii de la Facultatea de Stiinte - Departamentul de Fizica propun utilizarea energiei extrase din legume si fructe.

"Experimentul nostru modeleaza energiile ecologice, energii care vor inlocui si trebuie sa inlocuiasca pe viitor energiile conventionale care sunt foarte poluante si care ne pot pune in pericol viata pe Terra.

In acest experiment, pentru acest eveniment, am ales o combinatie intre un citric, eventual lime, si o leguma, respectiv cartoful, pentru a vedea caracteristicile acestor legume din care se poate extrage energie sau care pot stoca energie, din care se pot fabrica acumulatori bio", a afirmat Mihai Stoicescu, cercetator.

Studentii de la Mecanica si-au prezentat cartul la care au lucrat numai doua luni si pe care se bazeaza in castigarea unei competitii in Franta.

"Este un cart de competitii, cadrul este total facut de noi, sudat, facut din teava. Are un motor de 100 cmc ce dezvolta 20 de cai, are o viteza maxima de 120 de kilometri la ora. Lucram la el de doua luni. A fost un proiect facut destul de repede, pentru ca am avut limita de timp, pentru ca luni plecam cu el in Franta la o competitie. Ne intrecem la mai multe probe cu cei de acolo. A costat o mie de euro. Si am lucrat patru oameni, studenti in anul III la Facultatea de Mecanica", a spus Radu Laurentiu, unul dintre studentii care a lucrat la acest cart.

Colegii ...citeste mai departe despre "Inventii de la Craiova: Avion cu celule solare si energie extrasa din lamaie" pe Ziare.com

#avion solar Craiova, #inventie energie lamaie Craiova , #Stiri Funny