In cautarea legendarei Troia: Ruinele din Turcia arata ca au fost mai multe cetati, nu doar una

Miercuri, 10 August 2016, ora 07:07
1193 citiri
In cautarea legendarei Troia: Ruinele din Turcia arata ca au fost mai multe cetati, nu doar una
Foto: Pixabay

Pe coasta de nord-vest a Turciei, pe varful unui deal de unde se vede stramtoarea Dardanele, este amintirea unui oras unde istoria si mitologia se impletesc ca nicaieri altundeva.

Troia l-a inspirat pe Homer sa isi conceapa cele doua capodopere, "Iliada" si "Odiseea". In "Istoria Razboiului peloponesiac", Tucidide prezinta Razboiul troian drept "remarcabil cum nu a mai fost niciunul pana atunci", relateaza The Guardian.

Insa localizarea - si insasi existenta - cetatii Troiei a fost subiect de disputa de-a lungul secolelor.

Acum se crede ca Troia se afla in locul ocupat astazi de situl arheologic de la Hisarlik. Pe o movila de vreo 30 de metri au ramas ramasitele unor ziduri din piatra si alte mici structuri imprastiate in iarba.

Dar este posibil ca pe acest deal acoperit de pajiste sa se fi succedat nu mai putin de 10 asezari in 4.000 de ani de istorie troiana.

Germanul Henrich Schliemann, un arheolog amator din secolul al 19-lea, este cel care a descoperit primele ruine ...citeste mai departe despre "In cautarea legendarei Troia: Ruinele din Turcia arata ca au fost mai multe cetati, nu doar una" pe Ziare.com

#Troia descoperiri arheologice , #Stiri Funny