Fenomen astronomic spectaculos in acest weekend. Stai cu ochii pe cer

Vineri, 21 Aprilie 2017, ora 17:27
2755 citiri
Fenomen astronomic spectaculos in acest weekend. Stai cu ochii pe cer
Foto: Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu"

Daca saptamana aceasta nu prea ne-a adus vreme de primavara, cerul ne va oferi o imagine mai frumoasa. In acest weekend are loc un fenomen incantator pentru pasionatii de astronomie si nu numai. Curentul de meteori Lyride va fi activ incepand din seara de 21 aprilie si vom avea parte de spectacol pana pe 23 aprilie.

"Anul acesta curentul de meteori Lyride va avea activitatea maxima in seara zilei de 22 aprilie, ceea ce inseamna ca pentru teritoriul Romaniei cea mai buna activitate se va inregistra in noaptea de vineri spre sambata, 21 spre 22 aprilie, dar si in noaptea de sambata spre duminica, 22 spre 23 aprilie.

Radiantul, zona de unde radiaza meteorii, se ridica suficient de mult pe cer dupa miezul noptii, ceea ce inseamna ca activitatea cea mai buna va fi inspre a doua parte a noptii de vineri spre sambata si tinand cont ca maximul se va intampla sambata seara si in noaptea de sambata in prima parte ar trebui sa se vada bine", a declarat pentru Ziare.com Valentin Grigore, presedinte al Societatii Astronomice Romane de Meteori.

Specialistul ne-a explicat ca desi este vorba despre un curent de meteori major, activitatea sa nu va fi la fel de intensa cum se intampla in cazul Perseielor sau Geminidelor.

Asta inseamna ca "numarul de meteori pe ora vazut in conditii ideale ar fi undeva la 15 pana in 20, ceea ce inseamna se vor observa cu ochiul liber in jur de 10-15 meteori pe ora".

Pentru a putea observa curentul de meteori trebuie sa fie cerul senin, fara obstacole si sa nu fie poluare luminoasa, "adica nu in oras si nici foarte aproape de oras, ci mai in margine sau in zone de munte", a punctat Valentin Grigore.

Cei interesati pot lua parte la observatia organizata de Societatea Astronomica Romana de Meteori la 40 de km de Targoviste, in zona Runcu. "Este locul traditional unde organizam tabere pentru tineret si copii de initiere in astronomie si astrofotografie, un loc unde nu avem poluare luminoasa. Este undeva la poalele muntilor Leaota, masigul Bucegi", a adaugat presedinte Societatii Astronomice Romane de Meteori. ...citeste mai departe despre "Fenomen astronomic spectaculos in acest weekend. Stai cu ochii pe cer" pe Ziare.com

#curent meteori Lyride, #meteori Lyride, #ploaie de stele aprilie, #ploaie de stele Lyride , #Stiri Funny