Din secretele unei comete: Ce ascunde partea intunecata

Miercuri, 07 Octombrie 2015, ora 17:59
826 citiri
Din secretele unei comete: Ce ascunde partea intunecata
Foto: Agentia Spatiala Europeana

Timp de cinci ani si jumatate partea sudica a cometei 67P/Ciuriumov-Gherasimenko a fost invaluita de intuneric, insa in prezent devine vizibila din nou, iar imaginile obtinute de sonda Rosetta sugereaza ca aceasta parte a cometei are o compozitie neobisnuita.

Sonda Rosetta, apartinand Agentiei Spatiale Europene (ESA), se afla pe orbita in jurul cometei 67P inca din august 2014 si a reusit sa realizeze cel mai detaliat "portret" al unei comete obtinut pana in prezent, cu exceptia partii sale sudice, aflata in intuneric de peste 5 ani.

Aceasta parte este insa luminata in prezent, dupa trecerea cometei prin periheliu (cel mai apropiat punct al orbitei sale fata de Soare). Pana acum, Rosetta a observat partea intunecata a cometei doar prin intermediul instrumentului cu microunde MIRO, conform unui material publicat de SPACE.com.

"Am observat partea intunecata a cometei prin intermediul lui MIRO de multe ori dupa ce Rosetta s-a plasat pe orbita, iar datele obtinute cu privire la ...citeste mai departe despre "Din secretele unei comete: Ce ascunde partea intunecata" pe Ziare.com

#sonda Rosetta 67P Ciuriumov Gherasimenko, #cometa Ciuriumov Gherasimenko , #Stiri Funny