Deseurile din spatiu sunt un pericol din ce in ce mai mare: Avem 750.000 de gloante zburatoare

Marti, 18 Aprilie 2017, ora 21:21
1139 citiri
Deseurile din spatiu sunt un pericol din ce in ce mai mare: Avem 750.000 de gloante zburatoare
Foto: Facebook/International Space Station

Oamenii de stiinta au avertizat, marti, asupra pericolului tot mai mare pe care il reprezinta pentru satelitii si misiunile cu echipaj uman deseurile acumulate in spatiu in timpul celor aproape sase decenii de explorari, informeaza AFP.

In mai putin de un sfert de secol, numarul fragmentelor suficient de mari pentru a distruge o nava spatiala s-a dublat, potrivit participantilor la o conferinta organizata de Agentia Spatiala Europeana (ESA) la Darmstadt, in Germania.

Rolf Densing, director de operatiuni in cadrul ESA, a declarat ca oamenii de stiinta sunt "foarte preocupati" de subiectul gunoiului din spatiu, el facand un apel pentru constientizarea acestei probleme reale, care nu poate fi rezolvata decat la nivel mondial.

Riscul de coliziune cu un astfel de fragment este, din punct de vedere statistic, unul mic, insa a crescut de la momentul lansarii de catre Uniunea Sovietica a lui Sputnik 1, in 1957, primul satelit artificial.

Piese din rachete, sateliti iesiti din uz, instrumente pierdute de astronauti... toate aceste obiecte nu vor inceta sa se inmulteasca sub efectul deteriorarii si a coliziunilor continue. Ele pot atinge 28.000 kilometri pe ora, iar la aceasta viteza chiar si un obiect de foarte mici dimensiuni poate provoca daune enorme, mentioneaza sursa citata.

In 1993, radarele terestre au localizat in spatiu 8.000 de obiecte masurand peste 10 centimetri.

"Astazi avem in spatiu aproximativ 5.000 de obiecte care masoara peste 1 metru, 20.000 de obiecte cu dimensiuni de peste 10 centimetri... si 750.000 de gloante zburatoare de circa un centimetru", a declarat Holger Krag, de la departamentul pentru deseuri din spatiu din cadrul ESA.

Acesta a mentionat ca obiectele de circa un milimetru numara circa 150 de milioane.

Pentru cei zece sateliti stiintifici ai sai, prezenti pe orbita joasa, ESA a declarat ca a primit cate o "alerta de risc ridicat de coliziune" pe saptamana, iar fiecare satelit trebuie sa efectueze in fiecare an "una sau doua" manevre de evitare.

Intr-o interventie video de pe Statia Spatiala Internationala (ISS), astronautul francez Thomas Pesquet a explicat in timpul conferintei ca ISS poate rezista la obiecte de pana la 1 centimetru in diametru. "Statia trebuie sa faca de multe ori manevre pentru a evita deseurile, insa pentru a reactiona are nevoie de o avertizare cu 24 de ore inainte", a declarat astronautul.

Daca nu are la dispozitie acest timp, "echipajul nostru trebuie sa inchida toate trapele si s ...citeste mai departe despre "Deseurile din spatiu sunt un pericol din ce in ce mai mare: Avem 750.000 de gloante zburatoare" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pericol deseuri spatiale sateliti , #Stiri Funny