Cum au de gand oamenii sa ajunga pe Marte: Primul pas este amenajarea unui sat pe Luna

Vineri, 29 Septembrie 2017, ora 14:22
1211 citiri
Cum au de gand oamenii sa ajunga pe Marte: Primul pas este amenajarea unui sat pe Luna
Foto: Arhiva Pixabay

Amenajarea unui "sat" permanent pe Luna constituie prima etapa catre explorarea cu echipaje de astronauti a planetei Marte, au anuntat reprezentantii Agentiei Spatiale Europene (ESA).

Luna, pe care astronautii nu au mai pus piciorul din 1972, este "locul in care trebuie sa fim", chiar daca Marte ramane "destinatia finala", au insistat specialistii de la ESA cu ocazia celei de-a 68-a editii a Congresului mondial de astronautica, organizat in orasul australian Adelaide, la care participa peste 4.000 de experti internationali.

"Am trait pe orbita terestra joasa in acesti ultimi 17 ani la bordul unei statii spatiale si ne pregatim pentru prima misiune cu echipaj uman pe Marte", a declarat pentru AFP Piero Messina, care lucreaza pentru Directia Generala a ESA. "Intre timp, noi credem ca exista o oportunitate de a crea o prezenta umana permanenta (...) si durabila pe suprafata Lunii", a adaugat el.

Ajungerea pe Marte si colonizarea acestei planete reprezinta urmatoarea etapa majora din cadrul explorarii spatiale, fiind o tema majora la congresul din Adelaide.

Insa obiectivul mai apropiat, potrivit lui Piero Messina, este acela de a avea o prezenta permanenta pe Luna, chiar daca va fi vorba despre un simplu robot, inainte de incheierea deceniului urmator.

"Exista o serie de misiuni planificate pe Luna in timpul urmatorilor 10 ani si toate aceste misiuni vor crea o miscare, vor da un impuls si vor permite colectarea unei comori de informatii, ce vor permite construirea satului lunar", a adaugat el.

"Cred ca este momentul potrivit pentru a incepe sa discutam, sa planificam ceva care va fi o sursa de inspiratie puternica, asa cum a fost statia spatiala, dar pe baza unei cooperari cu adevarat internationale", a continuat Piero Messina.

Adio, ISS, bun venit satului lunar?

In 2015, Jan Woerner, directorul general al ESA, a propus inlocuirea Statiei Spatiale Internationale (ISS), aflata pe orbita joasa a Terrei, cu un "sat lunar" permanent, un "concept" deschis tuturor tarilor. Simbol al cooperarii internationale in domeniul spatiului, ISS, imbatranita, este finantata pana in 2024.

La randul ei, NASA lucreaza la un proiect intitulat Depp Space Gateway, pentru a trimite astronauti pe orbita lunara. Rusia s-a alaturat miercuri acestui proiect american, semnand un acord la Adeleide in marja congresului mentionat.

Agentia spatiala rusa Roscosmos si NASA intentioneaza sa se foloseasca de ISS ca de o baza pentru a crea o platforma internationala ...citeste mai departe despre "Cum au de gand oamenii sa ajunga pe Marte: Primul pas este amenajarea unui sat pe Luna" pe Ziare.com

#sat lunar ESA, #sat Luna, #amplasare statie Luna, #misiune Luna , #Stiri Funny