Cel mai batran copac de pe planeta: E in viata de pe vremea cand egiptenii construiau piramidele

Miercuri, 14 Iunie 2017, ora 10:14
1087 citiri
Cel mai batran copac de pe planeta: E in viata de pe vremea cand egiptenii construiau piramidele
Foto:Arhiva Pixabay

Viata rusaliilor, numite si efemeride, este de doar o zi, iar oamenii traiesc un secol, daca sunt norocosi, insa care este cel mai batran organism de pe planeta? Pentru oamenii de stiinta, determinarea cu acuratete a varstei oricarei specii care traieste de multa vreme pe planeta este o sarcina foarte dificila, o munca ce poate fi comparata cu cea de detectiv.

Potrivit directorul parcului dendrologic din cadrul Gradinii Botanice Kew din Londra, Tony Kirkham, aceasta activitate presupune investigarea inregistrarilor si a mentiunilor din documente vechi, dar si consultarea unor opere de arta, dupa cum informeaza BBC.

"In primul rand, se pot evalua inregistrarile existente pentru a afla daca un copac crestea intr-un anumit loc si la o anumita data. Apoi, se pot cauta picturi si obiecte de arta pentru a vedea daca arborele era prezent. Insemnari vechi cu caracter ritual ofera informatii destul de clare legate de arborii batrani, in special de cei importanti", a declarat acesta pentru sursa citata.

O veche metoda de calculare a varstei unui arbore este prin numararea inelelor din trunchiul sau - un inel pe an de crestere. Este un proces numit dendrocronologie care functioneaza insa numai in cazul anumitor specii de copaci care au un ciclu anual de crestere. Problema evidenta o reprezinta faptul ca pentru aceasta este necesara taierea copacului respectiv.

Specialistii in arboricultura reusesc insa sa evite acest deznodamant forand in interiorul trunchiului si prelevand o mostra din profunzimea sa astfel incat sa se poata numara inelele fara a provoca moartea arborelui. Este o activitate delicata, iar potrivit lui Kirkham uneori se petrec accidente, precum cel care a avut loc in anii '60 cand sfredelul unuia dintre oamenii de stiinta s-a rupt in timpul operatiunii de datare a unui pin.

Ca urmare, copacul a fost taiat si s-a descoperit, dupa numararea inelelor sale, ca acesta avea 5.000 de ani. "A fost un lucru teribil, insa atat de multa stiinta a izvorat din acea situatie", a subliniat cercetatorul care a adaugat ca de atunci au fost identificati "arbori la fel de batrani, chiar si mai batrani".

O echipa de cercetatori din Statele Unite tine o evidenta, numita Lista Vechimii, in care sunt mentionati arborii stravechi datati in mod oficial. Printre acestia se numara un smochin din Sri Lanka, ce are cel putin 2.222 de ani, un chiparos patagonez din Chile, de 3.627 de ani, la fel de vechi ca monumentul Stonehenge, dar si un pin din Marele Bazin di ...citeste mai departe despre "Cel mai batran copac de pe planeta: E in viata de pe vremea cand egiptenii construiau piramidele" pe Ziare.com

#pin SUA organism batran pamant, #specialisti arboricultura , #Stiri Funny