Ce trebuie sa facem pentru a evita cumparaturile exagerate de sarbatori

Sambata, 16 Decembrie 2017, ora 19:33
1242 citiri
Ce trebuie sa facem pentru a evita cumparaturile exagerate de sarbatori
Foto: Arhiva Ziare.com

Avem nevoie de putina disciplina daca vrem sa economisim atunci cand ne facem cumparaturile de Craciun, spun cercetatorii de la A&M University. Acestia au descoperit ca indicat ar fi sa nu plecam la cumparaturi cand suntem obositi. Daca o facem, ne expunem riscului de cheltui necontrolat.

Daca mergem de mai multe ori prin magazine si cumparam de fiecare data cate ceva avem mai multe sanse sa nu depasim bugetul stabilit pentru cumparaturile de Craciun, se arata in studiul citat de Reuters.

Autorii lucrarii stiintifice au ajuns la concluzia ca atunci cand suntem odihniti, luam decizii mai bune inclusiv in privinta cumparaturilor. Mai exact, suntem mai stapani pe noi si cedam mai greu tentatiilor.

"Incercati sa va pastrati energia (la cumparaturi - n.r.). Nu va complicati pentru ca vor exista consecinte", spune Marco Palma, directorul laboratorului pentru studiul comportamentului uman de la Texas A&M si coautorul studiului intitulat "Self-control: Knowledge or perishable resource?".

Palma ne recomanda sa ne "inarmam" intotdeauna cu o lista de cumparaturi si sa plecam din magazin imediat ce ne simtim obositi. Cel mai sigur ar fi sa ne facem cumparaturile online sau in prima parte a zilei.

O decizie mult mai putin inspirata ar fi sa lasam toate cumparaturile pentru Craciun pe ultimul moment. Daca o facem, cu greu ne vom mai putea stapani impulsul de a cumpara tot ce ne iese in cale, doar pentru a ne asigura ca nu ne va lipsi nimic.

Autorii studiului sustin ca au ajuns la aceste concluzii in urma unor cercetari temeinice. Acestia ar fi efectuat si interpretat inclusiv scanari de retina si scanari cerebrale pentru a putea stabili cat de bine se descurca oamenii in situatii cotidiene care necesita stapanire de sine.

Solutiile oamenilor de stiinta nu ne garanteaza insa economisirea, in orice situatie. La urma urmei, nimeni nu ne impiedica sa ne recompensam pentru respectarea bugetului de Craciun cumparandu-ne ceva mai scump decat ne putem permite. Se intampla chiar des si nici nu e de mirare, data fiind complexitatea firii umane, mai spun oamenii de stiinta.

In curand, vom face shopping cu drone si robotiRomanii, sedusi la cumparaturi: Suntem dispusi sa platim mai mult daca vanzatorul ne zambeste ...citeste mai departe despre "Ce trebuie sa facem pentru a evita cumparaturile exagerate de sarbatori" pe Ziare.com

#cumparaturi cheltuieli Craciun, #studiu stapanire sine cumparaturi Craciun, #economie cumparaturi Craciun studiu , #Stiri Funny