Arheologii anunta o descoperire exceptionala in Franta: Au gasit un "mic Pompei"

Miercuri, 02 August 2017, ora 17:56
1226 citiri

Un sit arheologic exceptional, considerat "un mic Pompei", aflat pe malurile fluviului Ron, ce contine locuinte luxoase si spatii publice vaste, foarte bine conservate, a fost descoperit in sud-estul Frantei.

"Fara indoiala, aceasta a fost cea mai formidabila misiune arheologica dedicata epocii romane din ultimii 40 sau 50 de ani. Am avut parte de un noroc neasteptat", a declarat arheologul Benjamin Clement, conform AFP.

El este coordonatorul stiintific al acestei operatiuni de arheologie preventiva, prealabila construirii de imobile in Sainte-Colombe, pe malul drept al fluviului.

O intreaga suburbie a orasului roman Vienne, care se intindea in Antichitate de o parte si de alta a Ronului, a fost descoperita de arheologii francezi.

Situl, ocupat timp de trei secole, este remarcabil din mai multe puncte de vedere: prin suprafata sa de aproape 7.000 de metri patrati de mediu urban, fapt foarte rar, prin diversitatea vestigiilor si prin starea de conservare a acestora, a precizat Benjamin Clement.

Citeste si Cea mai mare catastrofa naturala din istoria Europei: Pompei

"Incendiile succesive au permis conservarea tuturor elementelor la fata locului, atunci cand locuitorii au fugit din fata catastrofei, transformand sectorul intr-un veritabil mic Pompei asociat orasului Vienne", a adaugat acelasi cercetator.

Focul a determinat prabusirea primului etaj, a acoperisului si a terasei unei resedinte somptuoase inconjurate de gradini, datand din a doua jumatate a secolului I e.n., denumita "Maison des Bacchanales" datorita unui mozaic ce prezinta un cortegiu de bacante si de satiri care il inconjoara pe zeul Bachus.

Peretii de la etajele prabusite au fost conservate, iar mobilierul a fost abandonat la fata locului.

Fastul acelei vile, ce avea balustrade, decoruri in motive mozaicale, pardosele din marmura si o retea hidraulica, evoca arheologilor posibilitatea ca locuinta sa fi apartinut unui comerciant bogat venit din Orient.

Incendiul care a distrus casa a fost o veritabila binefacere pentru arheologici. "Vom putea sa restauram aceasta casa de la sol si pana la acoperis, asa cum s-a procedat in Pompei si Herculaneum", a adaugat Benjamin Clement.

Un alt mozaic superb, conservat aproape in totalitate, in vila dedicata zeitei Thalia si zeului Pan, a fost descoperit la inceputul acestei saptamani. El prezinta povestea Thaliei, reprezentata seminud, in timp ce este rapita de Pan.

Mozaicul va fi restaurat de specialistii de la atelierul ...citeste mai departe despre "Arheologii anunta o descoperire exceptionala in Franta: Au gasit un "mic Pompei"" pe Ziare.com

#micul Pompei Franta, #sit arheologic mi Pompei, #sit arheologic Franta , #Stiri Funny